Ventilatiebox vervangen

Gelijkstroom is zuiniger dan wisselstroom

Heb jij een centrale afzuiging in je woning? En is je woning gebouwd vòòr het jaar 2000? Grote kans dat je ventilatie-unit op wisselstroom loopt. Vervang deze box voor gelijkstroom en bespaar energie.

Ongeveer 3 op 10 huishoudens hebben een centrale ventilatie. Dat betekent dat de afzuiging uit bijvoorbeeld je badkamer en keuken samenkomt op 1 unit. Deze unit is meestal geplaatst op zolder. Oudere huizen hebben meestal een unit dat werkt op wisselstroom. Het vervangen van zo’n unit naar gelijkstroom kost ongeveer €400,-. Je bespaart er ongeveer 130kWh per jaar mee, omgerekend is dat zo’n €30,- op jaarbasis (bron: Milieu Centraal). De ventilator gaat 15 jaar mee, dus je haalt het bedrag er volledig uit.

Hoe kan ik zien of mijn ventilator-unit wisselstroom gebruikt?

Ga naar je ventilator-unit en zoek het typeplaatje. Staat daar AC, dan betreft het wisselstroom. Staat er DC, dan beschik je al over een unit met gelijkstroom. Kun je het niet vinden? Neem dan contact op met de fabrikant.

Gratis advies van een energiecoach

Je hebt de tekst gelezen en je bent enthousiast geworden over het grote effect van kleine maatregelen. Wij kunnen voorstellen dat  je daar nog een aantal vragen over hebt. Energieloket Rivierenland werkt met enthousiaste, vrijwillige energiecoaches die jou daar graag verder mee helpen.

Ik wil contact met een energieoach!