Verlichting

Heb jij het ledlicht al gezien? De ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.

Een gloeilamp zet slechts 3 tot 9% van de elektriciteit die het verbruikt om in licht. Duurzame verlichting, zoals spaarlampen, led- en tl-verlichting, wekken op een andere manier licht op waardoor ze een veel groter deel van de elektriciteit omzetten in licht. Het loont dus om je oude lampen te vervangen door energiezuinige lampen. 

Er gaan vele fabels rond over duurzame verlichting. Zo zou ledverlichting bijvoorbeeld niet dimbaar zijn. Dit klopt inmiddels niet meer. Ook horen we soms dat mensen het niet duurzaam vinden om hun werkende gloeilampen weg te gooien. Doe dat wel! De gloeilamp verspilt namelijk stroom en dat is niet goed voor het milieu. Let wel op: als je spaarlampen hebt, dan kun je deze beter laten zitten.

Hoeveel bespaar je met ledlampen

Het klopt wel dat je nog steeds meer betaalt voor een energiezuinige lamp. Deze investering bespaart je uiteindelijk toch geld omdat de duurzame varianten tot 7 keer langer meegaan (bron: Milieu Centraal). Laat je wel informeren over de toepassing van jouw situatie. De ledlamp gebruikt 85% minder stroom dan een halogeen lamp. Dat betekent omgekeerd dat een halogeenlamp ruim 6x zoveel stroom gebruikt als een ledlamp (1 gedeeld door 0,15).

Nederlandse huishoudens die nog niet aan de slag zijn gegaan met lampen kunnen zo’n € 55,- per jaar besparen. Wist je dat er in een gemiddeld huishouden nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen in gebruik zijn? Als je 11 onzuinige lampen vervangt door led, bespaar je jaarlijks € 32,- op de energiekosten (cijfers Milieu Centraal 2023).

Bewegingssensor en tijdklok

Verlichting kan vaak ook slimmer. Zo kun je een licht- of bewegingssensor installeren, de lamp gaat dan vanzelf uit als het licht is of als er niemand is. Een andere slimmigheid is een tijdklok, die kan helpen om lampen vanzelf aan en uit te laten gaan.

Waar begin ik?

Begin bij de lampen die ’s avonds zo goed als constant aan staan. Zo bespaar je zo snel mogelijk het meeste geld en energie.

Kijk kritisch naar het armatuur

Veel licht gaat vaak verloren door het armatuur, bijvoorbeeld door de lampenkap. Een lampenkap zorgt vaak voor indirect en sfeervol licht. Een prettig licht in je woonkamer bijvoorbeeld. Hierdoor gaat echter veel licht verloren. Je krijgt de meeste energiebesparing als je voor een lamp gaat die direct schijnt op hetgeen dat jij wilt verlichten. Zoek dus naar een goede balans tussen sfeerlicht en direct licht.

Gloeilampen geven meer warmte af

Het klopt zeker dat gloeilampen veel warmte afgeven. Echter is de warmte die een gloeilamp afgeeft niet efficiënt en een groot deel van het jaar overbodig. Een gloeilamp gebruikt namelijk elektriciteit als energiebron. Elektriciteit is op dit moment voornamelijk afkomstig uit gas- en kolencentrales. Deze zetten gas en kolen om tot elektriciteit. Bij deze conversie/omschakeling naar elektriciteit verlies je tot 60% aan energie. Het is zonde om deze hoogwaardige elektriciteit vervolgens weer terug om te zetten naar warmte. Tenzij je zonnepanelen voorzien in je totale elektriciteitsbehoefte en je de energie opslaat. Een cv-ketel wekt warmte op direct vanuit gas zonder de extra conversiestap. Een HR cv-ketel heeft een rendement van rond de 100%. Verwarmen met aardgas is daarbij nog zo’n 2,5 keer goedkoper dan direct verwarmen met elektriciteit d.m.v. een gloeilamp of een straalkachel. Daarnaast is je verwarmingssysteem ontworpen om efficiënt je huis te verwarmen en lamp dus niet.

Gratis advies van een energiecoach

Kleine maatregelen, gemakkelijk te nemen en toch levert het een lagere energierekening op.  Wil je er wat meer van weten? Energieloket Rivierenland werkt met enthousiaste, vrijwillige energiecoaches die jou daar graag verder mee helpen.

Ik wil wel een energiecoach op bezoek!
energierekening verlagen