Het Woningdossier is niet beschikbaar inwoners die een woning huren.
Als je in een huurwoning woont, is het invullen van het Woningdossier niet nuttig. Maar ook als huurder kun je gemakkelijk iets doen om jouw energierekening te verlagen. Hieronder vertellen we je hoe je dit kunt doen.
Tochtstrips
Tochtstrips kun je gebruiken om kieren te dichten bij deuren en ramen. Gemakkelijk en snel aan te brengen en je voelt direct verschil.
Lees meerRadiatorfolie
Radiatorfolie zorgt ervoor dat de energie niet de kant van de buitenmuur kiest, maar teruggekaatst wordt in de ruimte die je wilt verwarmen. Het aanbrengen van de folie is een eenvoudig doe-het-zelf klusje.
Lees meerCv op 60˚C
Je cv op 60˚C zetten kost je één minuut. Deze snelle besparing scheelt veel gas, en dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche.
Lees meerVerlichting
Ledverlichting is een no-brainer. Je hebt ledlampen tegenwoordig in alle soorten, maten en kleuren. Vervang je spaarlampen of halogeenlampen door ledverlichting en verdien ze binnen enkele jaren terug.
Lees meerEnergiezuinige apparaten
Oude vriezers, koelkasten of wasmachine verbruiken aanzienlijk meer dan nieuwere modellen. Wanneer vervang je je oude apparaat en welke besparing levert dit je op?
Lees meerBrievenbusborstel
Ook via de brievenbus kan er wind naar binnenkomen en warmte naar buiten lekken. Met een brievenbusborstel los je dit voor een groot deel op.
Lees meerZon- en warmtereflecteren-de gordijnen
Het ophangen van warmte reflecterende gordijnen is een manier om warmte buiten de deur te houden. Maar ook om warmte binnen te houden.
Lees meerCentrale schakelaar
Vergeet je wel eens de lampen uit te zetten? Ook hiermee verbruik je onnodig stroom. Maak het jezelf dan makkelijk door een centrale schakelaar te plaatsen.
Lees meerGebruik je luiken
Heb je luiken? Gebruik ze dan, zowel in de zomer als in de winter! Dit extra laagje voor of achter de ramen werkt namelijk ook isolerend.
Lees meerEnergiebespaar challenge
Met kleine maatregelen of het aanpassen van je gewoonten bespaar je al vele euro’s per maand. We maken het je gemakkelijk door de energiebespaarchallenge.
Vraag gratis aanBewegingsmelder
Het is natuurlijk zonde van de energie en geld om de ganglamp te laten branden als je slechts enkele keren per avond / nacht langsloopt. Of als je de lamp in de tuin ’s avonds aan laat staan voor het geval iemand aan de deur komt.
Lees meerWaterbesparende douchekop
Energiebesparende douchekoppen zijn een stuk zuiniger en hebben nog steeds een comfortabele straal. Hiermee bespaar je tot 20 % op je waterverbruik.
Lees meerVentilatie-unit vervangen
Komt jouw woning uit jaren ’90 of eerder en heb je centrale mechanische afzuiging? Dan heb je waarschijnlijk nog een oude ventilatie-unit die op wisselstroom draait. Door deze te vervangen bespaar je tot wel 130 kWh!
Lees meerThermostaat en radiatorkranen
Thermostatische radiatorkranen meten de omgevingstemperatuur en stemmen hierop hun warmteafgifte af. Handig voor slaap- en studiekamers waar de verwarming niet altijd aan hoeft te staan.
Lees meerLeidingen isoleren
Heb je verwarmingsleidingen die door onverwarmde ruimten lopen? Als je er bij kunt komen is het zeker de moeite waard deze te isoleren. Een kleine moeite en je bespaart er toch weer energie en geld mee.
Lees meerPompschakelaar vloerverwarming
Bij veel woningen uit de jaren 2000 of eerder staat de pomp die het water circuleert continu te draaien. Ook wanneer hier geen water doorheen stroomt. Met het aanbrengen van een pompschakelaar bespaar je tot wel 200 kWh.
Lees meerDeurdranger
Deuren die onbedoeld open staan laten veel warmte door naar ruimtes waar het niet zo warm hoeft te zijn. Met deurdrangers voorkom je dit. Hiermee kan je wel € 75,- op jaarbasis besparen.
Lees meerStand-by-killer
Een stand-by-killer zet bijvoorbeeld de TV of uit wanneer deze in stand-by gaat. Dit gebeurt door middel van een sensor. Aanzetten gaat net zo makkelijk. Een eenvoudige ingreep die je toch enkele tientjes bespaart.
Lees meerRadiatorventilatoren
Radiatorventilatoren zorgen voor een efficiëntere verspreiding van de warmte. Effectief bij een grote ruimte of tochtklachten. Ook kun je zelfs de watertemperatuur van de verwarming hierdoor verlagen tot wel 60º.
Lees meerBekijk het webinar: verlaag je energierekening met kleine maatregelen
In de zomer van 2021 heeft het energieloket een webinar gehouden over hoe je met kleine, goedkope en makkelijke maatregelen je energierekening kunt verlagen. Kijk dit webinar terug.
Bekijk nu het webinar