Klokthermostaat en thermostatische radiatorkranen

Slim verwarmen

Neem je klokthermostaat en radiatorkranen even onder de loep. Waarschijnlijk kun je hier snel en makkelijk energie mee besparen. 

Een radiatorkraan is de knop waar je de verwarmingsbuis mee open en dicht kunt draaien. Je kunt echter niet de temperatuur instellen. Dat kan wel op een thermostatische radiatorkraan. Heb je die nog niet? Installeer deze dan in alle ruimtes van je woning (behalve de woonkamer) en bespaar energie.

Thermostatische radiatorkranen verplicht

Ga je je cv-ketel vervangen of plaats je een warmtepomp? Dan ben je verplicht om thermostaatkranen in alle ruimtes te plaatsen.

Zelflerende klokthermostaat

Een zelflerende klokthermostaat kan inschatten hoelang het duurt voordat de ruimte is verwarmd. Na een paar dagen heeft de thermostaat door wanneer het precies moet beginnen met verwarmen om het op temperatuur te houden. Wordt het buiten kouder, dan start de verwarming vanzelf eerder op.

Modulerende klokthermostaat

Een modulerende, zelflerende klokthermostaat werkt nog preciezer. Je verwarming zal veel warmte afgeven als daar vraag naar is en weinig warmte bij minder vraag. De verwarming staat niet aan of uit, maar kan ook een beetje aan staan zodat temperatuurverschillen in het huis minimaal blijven. Let op: je klokthermostaat moet wel voldoen aan het Open-Therm protocol. Je hebt in deze categorie ook thermostaten die je online kunt aansturen op je computer of smartphone, dit noem je een slimme thermostaat. Zet bijvoorbeeld na een weekendje weg je verwarming thuis vast aan. Dat is nog eens lekker thuiskomen.

Klokthermostaat met bewegingssensor

Tegenwoordig kun je een thermostaat aanschaffen met een bewegingssensor, dit noemen ze aanwezigheidsdetectie. Hiermee wordt het verwarmen van je woning zo efficiënt dat je tot 16% minder energie verbruikt (bron: Milieu Centraal). Echter, sommige merken bieden dit alleen aan na het nemen van een abonnement.

Let op: Je thermostaat moet compatible zijn met je cv-ketel.

Ik wil advies van een energiecoach

Je hebt de tekst gelezen en je bent enthousiast geworden over het grote effect van kleine maatregelen. Wij kunnen voorstellen dat  je daar nog een aantal vragen over hebt. Energieloket Rivierenland werkt met enthousiaste, vrijwillige energiecoaches die jou daar graag verder mee helpen.

Ik wil contact met een energiecoach!
Keukentafelgesprek met energiecoach