Zon- en warmtereflecterende gordijnen

Warmtewerende gordijnen

Onze zomers worden steeds warmer. Dus naast je woning verwarmen moet je er ook aan denken hoe je je woning koel houdt. Het ophangen van warmtereflecterende gordijnen is een manier om warmte buiten de deur te houden. Maar ook om warmte binnen te houden. Kortom, gordijnen isoleren.

Gordijnen werken als een thermosfles

Gordijnen werken isolerend. Dat werkt dus twee kanten op. Het houdt de kamer koel in de zomer en houdt de warmte vast in de winter. Achter de gordijnen ontstaat namelijk een stilstaande luchtlaag (spouw) die een isolerende werking heeft.

Kies voor dikke, lichte gordijnen met een aluminium coating

Ga je binnenzonwering uitzoeken? Kies dan een dik gordijn, met een lichte buitenkant en als je wilt dat het extra goed isoleert, met een aluminium coating.

Een dikker gordijn helpt nog iets meer dan een dun gordijn omdat de stof dan zelf ook isoleert. Binnenzonwering met een lichte kleur aan de buitenkant reflecteert het zonlicht. Daarnaast zijn er ook speciale dubbele gordijnen met een aluminium coating voor maximale isolatie. Dit kan tot bijna 60 % warmteverlies schelen. Of nog beter: witte of zilveren lamellen met een (dik) gordijn ervoor. Zo heb je maximaal invloed op licht, zontoetreding en isolatie.

Buitenzonwering en raamfolie

Heb je de mogelijkheid om buitenzonwering aan te brengen? Dan heeft dat de voorkeur boven binnenzonwering. Buitenzonwering zoals een zonnescherm houdt significant meer warmte tegen.

Zonwerende glasfolie op het glas plakken wordt afgeraden. Met zo’n folie komt er in de winter ook veel minder zon binnen waardoor de stookkosten over het jaar flink zullen stijgen. Voor een extra isolerende laag in de winter kun je wel denken aan kozijnfolie. Dit is folie die op het kozijn wordt geplakt op enige afstand voor het glas en zo een laag stilstaande lucht vormt. Dit geeft net als een voorzetraam of achterzetraam een soort dubbel glas effect.

Keukentafelgesprek met een energiecoach

Je hebt de tekst gelezen en je bent enthousiast geworden over het grote effect van kleine maatregelen. Wij kunnen voorstellen dat  je daar nog een aantal vragen over hebt. Energieloket Rivierenland werkt met enthousiaste, vrijwillige energiecoaches die jou daar graag verder mee helpen.

Ik wil een gesprek met een energiecoach aanvragen!