Deurdranger

Met een dranger of deurveer kun je tot wel €240,- per jaar besparen.

Je hebt het vast wel eens gezien bij bedrijven of openbare gebouwen, de deurdranger. De deur gaat vanzelf achter je dicht en je hoeft dat niet zelf met de deurklink te doen. Ook steeds meer particulieren zien daar het voordeel van in. Je kunt er namelijk behoorlijk wat geld mee besparen!

Soorten deurdrangers

Een deurveer heb je al vanaf zo’n  €5,-. Een deurdranger is iets duurder en heb je vanaf €20,-.  Er zijn 2 soorten systemen:

  • Deurdrangers met een glijrail
  • Deurdrangers met een schaararm

Het meest belangrijk is dat de dranger aansluit op het type deur waar je het voor wilt gebruiken. Hoe zwaar is de deur? En hoe snel moet de deur achter je dicht kunnen?

Voordelen van een deurdrager

  • Minder stookkosten
  • Hogere brandveiligheid
  • Minder geluidsoverlast

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn gloeilampen vervangen terwijl ze warmte afgeven?

Het klopt zeker dat gloeilampen veel warmte afgeven. Echter is de warmte die een gloeilamp afgeeft niet efficiënt en een groot deel van het jaar overbodig. Een gloeilamp gebruikt namelijk elektriciteit als energiebron. Elektriciteit is op dit moment voornamelijk afkomstig uit gas- en kolencentrales. Deze zetten gas en kolen om tot elektriciteit. Bij deze conversie/omschakeling naar elektriciteit verlies je tot 60% aan energie. Het is zonde om deze hoogwaardige elektriciteit vervolgens weer terug om te zetten naar warmte. Tenzij je zonnepanelen voorzien in je totale elektriciteitsbehoefte en je de energie opslaat. Een cv-ketel wekt warmte op direct vanuit gas zonder de extra conversiestap. Een HR cv-ketel heeft een rendement van rond de 100%. Verwarmen met aardgas is daarbij nog zo’n 2,5 keer goedkoper dan direct verwarmen met elektriciteit d.m.v. een gloeilamp of een straalkachel. Daarnaast is je verwarmingssysteem ontworpen om efficiënt je huis te verwarmen en lamp dus niet. Je hoeft niet direct al je lampen te vervangen. Lees hier welke lampen je het beste als eerst kunt vervangen.

Hebben jullie afsteltips voor mijn cv-installatie?

In onze energiebespaarmeter staan verschillende tips om je cv zuiniger af te stellen. Ook kan het lonen om je cv-ketel te laten inregelen. Lees hier meer over het zuinig afstellen van je cv.

Hoe kan ik besparen op mijn verwarming?

Dit kan onder andere met radiator ventilatoren, radiatorfolie of radiatorkranen. Allemaal energiebesparende maatregelen die je zelf snel en makkelijk kunt uitvoeren.

Hoe kan ik besparen op wassen?

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt beginnen met kleding vaker te dragen. Niet elk kleding stuk hoeft na 1x gedragen al gewassen te worden en door wassen slijt kleding sneller. Maak een apart plekje in je kast of kamer voor kleding die je al gedragen hebt maar nog niet wilt wassen. Door de gedragen kleding een plekje te geven voorkom je rommel. Daarnaast kun je op lagere temperatuur wassen. Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo goed dat ze ook op lagere temperatuur al goed wassen. Je kunt geld besparen op wasmiddel door een wasmiddel te kopen dat lang meegaat zoals bijvoorbeeld een eco-egg. Dit bespaart geen stroom maar wel kosten voor wasmiddel. Tot slot is het slim om een goed droogrek te kopen of een waslijn te maken. Drogers gebruiken erg veel stroom en kleding slijt snel in de droger. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de droger alleen te gebruiken voor handdoeken en beddengoed.

Hoe kan ik besparen op koken?

Hoe kan ik besparen op koken? Dat kan op verschillende manieren. Op deze website staan veel tips over energie besparen met koken: https://chefcheck.nl/energie-besparen-keuken/ 

Gratis advies van een energiecoach

Je hebt de tekst gelezen en je bent enthousiast geworden over het grote effect van kleine maatregelen. Wij kunnen voorstellen dat  je daar nog een aantal vragen over hebt. Energieloket Rivierenland werkt met enthousiaste, vrijwillige energiecoaches die jou daar graag verder mee helpen.

Ik wil contact met een energiecoach!