Cv-optimalisatie | Waterzijdig inregelen

Wist je dat in 90% van de huizen de cv niet optimaal staat ingesteld? Dat is zonde want daarmee verspillen we energie en dus geld. Door aan de binnenkranen van je radiatoren te draaien kun je dit zo efficiënt mogelijk instellen. Als je je cv waterzijdig laat inregelen kun je volgens brancheorganisatie Techniek Nederland 10 tot 20% op je gasverbruik besparen.

Wat is waterzijdig inregelen

In een radiator zit water. Dit water stroomt van je cv via de leidingen door je radiatoren. Zo zijn er vaak meerdere radiatoren verbonden aan één leiding. De meeste huizen hebben meerdere routes, dit noemen ze ook wel lussen of circuits.

Als je de thermostaat hoger zet, worden de vertrekken langzaam warm. De ene radiator verwarmt vaak sneller dan de andere. Dat heeft onder andere met die route te maken. De eerste radiator wordt het snelst warm en de laatste radiator het minst snel. Dat is op zich niet zo erg, maar om je cv te optimaliseren wil je invloed hebben op welke radiator het snelst warm wordt. En dat zijn de radiatoren in de vertrekken die je het meest gebruikt zoals bijvoorbeeld de woonkamer. Zo gebruik je je verwarming efficiënter en bespaar je dus energie.

Lopen de leidingen bijvoorbeeld via de gang, wc en daarna naar de woonkamer. Dan kun je ervoor kiezen om de binnenkraan van de gang en de wc iets dicht te draaien, hierdoor hoeft je pomp minder te werken en je hebt een comfortabelere woning.

Vloerverwarming

Waterzijdig inregelen is extra belangrijk bij vloerverwarming.

Wanneer waterzijdig inregelen?

Je kunt dit laten doen als je merkt dat de radiatoren niet gelijkmatig warm worden en/ of dat de radiatoren die je veel gebruikt minder snel warm worden dan de rest.

Kun je dit zelf doen of laat je het doen?

Je kunt via internet wel Doe Het Zelf pakketten krijgen voor het waterzijdig inregelen. Maar het is en blijft een zeer precies klusje. Het is lastig om het goed te doen. Wij raden daarom aan om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Zet je cv op 60°C

Als je dan toch met je cv-ketel bezig bent, kun je deze ook gelijk naar 60 ˚C draaien. Hiermee bespaar je binnen één minuut € 60,- per jaar.

Welke maatregelen kun jij het beste nemen?

Is jouw woning al klaar om van het gas af te gaan? Ben jij aardgas-ready? Ontdek via je persoonlijk Woningdossier hoe aardgas-ready jouw woning is en met welke maatregelen je het meest efficiënt energie kunt besparen. Invullen is gratis en duurt 5 minuten.

Start met je Woningdossier