Infraroodpanelen

Creëer een lekker warm hoekje met een infraroodpaneel (IR)

Infraroodpanelen zijn ideaal als bijverwarming in ruimtes die je weinig gebruikt maar soms toch wilt verwarmen. Of een plek in huis waar je vaak zit en waarvoor je niet de hele ruimte wilt verwarmen. Helemaal mooi is het als je bij elektrisch verwarmen je eigen stroom duurzaam opwekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen!

Een infraroodpaneel geeft direct warmte en hoeft niet lang op te warmen. Het is dus heerlijk om aan te zetten als je net thuiskomt of wakker wordt en je huis nog moet opwarmen. En als je dan toch die warmte hebt op de plek waar jij zit, dan kan de basistemperatuur van je woning ook misschien wel wat lager. Dat scheelt weer!

Héél je huis verwarmen met infraroodpanelen, goed idee?

In principe niet omdat het relatief veel elektriciteit verbruikt en daardoor duur verwarmen is.

Passiefhuis verwarmen met infraroodpanelen

Je zou wél je hele huis kunnen verwarmen met infraroodpanelen als je woning dermate goed geïsoleerd is dat je verwarming bijna nooit aan staat. In zo’n huis is het zonde om een (dure) warmtepomp aan te schaffen voor die enkele keer dat je het zal gebruiken. Hiermee bedoelen we dat je ketel of warmtepomp hooguit enkele honderden uren per jaar in bedrijf is. Het gaat dan om een woning zoals een ‘passiefhuis’. Daar is het verbruik max. 15 kWh/m2.jr. Dat is dus meer dan drie keer zo goed geïsoleerd (en warmte teruggewonnen) als bij een gewone nieuwbouwwoning. De totale rekening van infraroodverwarming en elektriciteitsverbruik over 15 jaar is circa € 10.000,-. Dit is lager dan de aanschafprijs van de warmtepomp met lage temperatuurverwarming e.d. Daarom is in dit geval infraroodverwarming een goede keuze.

Verschil elektrische kachel en infraroodpaneel

Beide verwarmers zijn geschikt om bij te verwarmen. De elektrische kachel is minder energiezuinig in gebruik omdat deze de hele kamer verwarmt. Wil jij niet een hoekje verwarmen met je infraroodpaneel, maar een hele kamer? Dan zijn een elektrische kachel en een infraroodpaneel beide niet energiezuinig.

Functies infraroodpanelen

Je hebt verschillende infraroodpanelen waar je uit kunt kiezen. Sommige panelen hebben er handige functies erop zitten. Zo heb je panelen met:

  • een aan/uit-schakelaar;
  • verschillende warmtestanden;
  • verschillende opwarmingstijden;
  • met een thermostaat dat uit- of terugschakelt als een bepaalde temperatuur is bereikt;
  • en met een bewegingssensor.

Waar plaats je je infraroodpaneel?

Het meest ideaal is aan het plafond. Is je plafond te hoog, dan kun je het paneel ook aan een draad hangen. Wil je graag je voeten verwarmen? Plaats dan een klein paneel op voethoogte (bijvoorbeeld onder je bureau).

Ons advies is om eerst kritisch naar je woning te kijken voordat je een infraroodpaneel aanschaft. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je behoefte hebt aan een infraroodpaneel. Is de woning wel goed geïsoleerd? Of kun je beter eerst alle kieren en gaten dichten?

Infraroodpanelen, de juiste keuze voor mij?

Wil jij een infraroodpaneel, maar twijfel je of dit de juiste vorm van verwarming is voor jou? Stel ons je vraag en wij helpen je op weg. We helpen je graag verder.

Neem contact op met het energieloket!