Infraroodpanelen

Creëer een lekker warm hoekje met een infraroodpaneel (IR)

Infraroodpanelen zijn ideaal als bijverwarming in ruimtes die je weinig gebruikt maar soms toch wilt verwarmen. Of een plek in huis waar je vaak zit en waarvoor je niet de hele ruimte wilt verwarmen. Helemaal mooi is het als je bij elektrisch verwarmen je eigen stroom duurzaam opwekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen!

Een infraroodpaneel geeft direct warmte en hoeft niet lang op te warmen. Het is dus heerlijk om aan te zetten als je net thuiskomt of wakker wordt en je huis nog moet opwarmen. En als je dan toch die warmte hebt op de plek waar jij zit, dan kan de basistemperatuur van je woning ook misschien wel wat lager. Dat scheelt weer!

Héél je huis verwarmen met infraroodpanelen, goed idee?

In principe niet omdat het relatief veel elektriciteit verbruikt en daardoor duur verwarmen is.

Passiefhuis verwarmen met infraroodpanelen

Je zou wél je hele huis kunnen verwarmen met infraroodpanelen als je woning dermate goed geïsoleerd is dat je verwarming bijna nooit aan staat. In zo’n huis is het zonde om een (dure) warmtepomp aan te schaffen voor die enkele keer dat je het zal gebruiken. Hiermee bedoelen we dat je ketel of warmtepomp hooguit enkele honderden uren per jaar in bedrijf is. Het gaat dan om een woning zoals een ‘passiefhuis’. Daar is het verbruik max. 15 kWh/m2.jr. Dat is dus meer dan drie keer zo goed geïsoleerd (en warmte teruggewonnen) als bij een gewone nieuwbouwwoning. De totale rekening van infraroodverwarming en elektriciteitsverbruik over 15 jaar is circa € 10.000,-. Dit is lager dan de aanschafprijs van de warmtepomp met lage temperatuurverwarming e.d. Daarom is in dit geval infraroodverwarming een goede keuze.

Verschil elektrische kachel en infraroodpaneel

Beide verwarmers zijn geschikt om bij te verwarmen. De elektrische kachel is minder energiezuinig in gebruik omdat deze de hele kamer verwarmt. Wil jij niet een hoekje verwarmen met je infraroodpaneel, maar een hele kamer? Dan zijn een elektrische kachel en een infraroodpaneel beide niet energiezuinig.

Functies infraroodpanelen

Je hebt verschillende infraroodpanelen waar je uit kunt kiezen. Sommige panelen hebben er handige functies erop zitten. Zo heb je panelen met:

  • een aan/uit-schakelaar;
  • verschillende warmtestanden;
  • verschillende opwarmingstijden;
  • met een thermostaat dat uit- of terugschakelt als een bepaalde temperatuur is bereikt;
  • en met een bewegingssensor.

Waar plaats je je infraroodpaneel?

Het meest ideaal is aan het plafond. Is je plafond te hoog, dan kun je het paneel ook aan een draad hangen. Wil je graag je voeten verwarmen? Plaats dan een klein paneel op voethoogte (bijvoorbeeld onder je bureau).

Ons advies is om eerst kritisch naar je woning te kijken voordat je een infraroodpaneel aanschaft. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je behoefte hebt aan een infraroodpaneel. Is de woning wel goed geïsoleerd? Of kun je beter eerst alle kieren en gaten dichten?

Veelgestelde vragen

Hebben jullie afsteltips voor mijn cv-installatie?

In onze energiebespaarmeter staan verschillende tips om je cv zuiniger af te stellen. Ook kan het lonen om je cv-ketel te laten inregelen. Lees hier meer over het zuinig afstellen van je cv.

Hoe kan ik besparen op mijn verwarming?

Dit kan onder andere met radiator ventilatoren, radiatorfolie of radiatorkranen. Allemaal energiebesparende maatregelen die je zelf snel en makkelijk kunt uitvoeren.

Hoe kan ik zien of mijn huis warmte verliest?

Een huis verliest altijd in meer of mindere mate warmte. Of dit veel is of weinig kun je zien door een warmtescan te laten maken. Ook kun je testen hoeveel warmte je verliest door ‘s nachts de verwarming uit te zetten en te kijken wat ‘s ochtends de temperatuur is. Een goed geïsoleerd huis mag niet te veel warmte verliezen. Dit hangt natuurlijk ook af van de buitentemperatuur.

Ik voel altijd kou in een bepaalde hoek van de woning, hoe kan dat?

Dat kan betekenen dat de confectiewarmte niet in die hoek komt. Het kan daardoor ook zijn dat de muren in die hoek vochtiger zijn. Daardoor heb je ook meer gevoel van kou. Het is handig om advies te vragen van een verwarmingsspecialist. Je zou de hoek bijvoorbeeld kunnen verwarmen met een infraroodpaneel. Ook kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of de muur beter geïsoleerd moet worden, dat er kou door kieren komt of dat er wellicht tocht is op die plek.

Kan ik mijn cv-ketel zomaar vervangen door een warmtepomp?

Je kunt je ketel vervangen voor een warmtepomp onder bepaalde omstandigheden. Het is belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp verwarmt met lage temperatuur en geeft continu warmte af. Op die manier kan jouw woning net zo prettig verwarmd worden als met gas als er geen warmtelekken zijn, voldoende isolatie en voldoende afgiftesystemen.

Infraroodpanelen, de juiste keuze voor mij?

Wil jij een infraroodpaneel, maar twijfel je of dit de juiste vorm van verwarming is voor jou? Stel ons je vraag en wij helpen je op weg. We helpen je graag verder.

Neem contact op met het energieloket!