Zo gebruik je minder energie als je je apparaten in huis gebruikt. Vijf tips.

Energie besparen verlaagt niet alleen je energierekening, maar is ook goed voor het milieu. Zonder dat we daar comfort voor inleveren. Sterker nog: energiebesparende maatregelen leveren vaak veel meer comfort op.

Het verminderen van energieverbruik is gemakkelijker dan je denkt. En je hoeft er niet altijd grote investeringen voor te doen.

Kijk bijvoorbeeld een naar de apparaten in je huis.

 Er zijn verschillende manieren waarop je energie kunt besparen met de apparaten. We bespreken hier enkele tips die je kunnen helpen om jouw energierekening te verlagen.

Schakel apparaten uit als ze niet gebruikt worden.

Een van de eenvoudigste manieren om energie te besparen, is door apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Veel mensen laten apparaten zoals computers, tv’s en andere elektronica de hele dag aan staan, zelfs wanneer ze niet worden gebruikt. Door deze apparaten uit te schakelen, kunt u veel energie besparen. Zorg ervoor dat u ook de stekkers van de apparaten uit het stopcontact haalt, omdat sommige apparaten nog steeds energie gebruiken als ze uitgeschakeld zijn.

Gebruik energiezuinige apparaten

Wanneer je op zoek bent naar energiezuinige modellen. Deze apparaten zijn ontworpen om minder energie te verbruiken dan oudere modellen. Energiezuinige apparaten hebben een energielabel, dat aangeeft hoe energiezuinig ze zijn. A+++ tot en met G. Hierbij geldt dat A+++ het zuinigst in zijn soort is en G en minst zuinigst.

Gebruik je apparaten efficiënt

Bijvoorbeeld vul de wasmachine of vaatwasser volledig voordat je ze aanzet. Hierdoor hoef je minder wasjes te draaien. Gebruik ook de juiste instellingen op de apparaten, zoals de energiebesparende stand bij je de vaatwasser, computer of airconditioner.

Maak je gebruik van nachttarief?

Stel je was- en vaatwasmachine – indien mogelijk – in met de schakelklok. En laat ze aangaan wanneer het nachttarief begint. Hoelaat dit is, hangt af van de energie-aanbieder.

 

Gebruik een slimme thermostaat

De slimme thermostaat helpt je om je energieverbruik te verminderen door je verwarming automatisch aan te passen op jouw schema. Denk hierbij aan het verlaten van de woning, het tijdstip waar je doorgaans naar bed gaat, et cetera.

Stel je vraag

  • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Mijn huis is te warm, kan Energieloket Rivierenland mij daarmee helpen?

Heb jij ook een warme woning en wil je daar graag iets op een energiezuinige manier iets mee doen? Vraag dan een oriënterend gesprek met een van onze energiecoaches. Dit zijn onafhankelijke vrijwilligers die met jou in gesprek kunnen gaan over energiezuinig wonen. Dit kan online of bij jou aan de keukentafel.

Ik wil graag contact met een energiecoach!