Ventileren

Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid.

Als je energiezuinig wilt wonen, begin je vaak met het isoleren van je muren en dak. Verstandig. Maar denk dan ook aan de manier van ventileren. Schone lucht is noodzaak, voor iedereen. Niet alleen de buitenlucht maar ook de binnenlucht moet schoon zijn voor een goede gezondheid. En dat zal niet meteen het eerste zijn waar je aan denk als je je huis gaat verduurzamen! Tijd om dat wel te doen.

In één op de tien huizen zit schimmel. Ook daarvoor is ventileren is dus erg belangrijk. Het wordt belangrijker naarmate je je huis beter isoleert. De lucht kan dan niet meer ververst worden door de naden en kieren. Daar moet je wat anders voor regelen. Denk aan roosters in de ramen en aan mechanische ventilatie door je huis die ervoor zorgt dat de vieze lucht uit je huis gaat en er schone weer in gaat.Maar nu alles zo goed geïsoleerd wordt, is dit een belangrijke punt van aandacht. Ventilatie kost energie, maar is het dubbel en dwars waard.

Natuurlijke ventilatie

Ventileren is het afvoeren van vervuilde lucht en het aanvoeren van frisse lucht. Luchten betekent alle ramen tegen elkaar openzetten. Het is dus niet hetzelfde. Natuurlijke ventilatie is dus eigenlijk luchten. Het betekent niks anders dan een raam op een kier zetten of ventilatieroosters gebruiken. Soms is gewoon ventileren niet voldoende. Tijdens of na de volgende activiteiten kun je het beste een extra raam openzetten:

  • Koken
  • Douchen
  • Klussen (in verf en spaanplaat zitten schadelijke stoffen)
  • Roken
  • Open haard
  • Feest
  • Drogen van was

Mechanische & balansventilatie

De mechanische ventilatie herken je aan de ventielen bovenin de keuken, badkamer of wc. Meestal wordt dit gebruikt in huizen die zijn gebouwd vanaf 1975. Mechanische ventilatie staat eigenlijk altijd aan en moest eens in de 2 jaar onderhouden worden.

In een balansventilatiesysteem zit meestal een warmte-terugwin unit. Dit systeem verwarmt de koude lucht die binnenkomt met de verwarmde, afgevoerde lucht. Erg energiezuinig dus! Ook kan dit systeem het Co2- en vochtgehalte meten en pauzeert het apparaat als dat even niet nodig is.

Ventileer ik genoeg?

Zorg in ieder geval dat tussen elke binnendeur en drempel een ruimte zit van minimaal 1,5cm. Wil je weten wat voor ventilatie jij hebt en of dat voldoende is? Doe dan nu de gratis ventilatiecheck. Deze is van Milieu Centraal.

Onafhankelijke informatie over ventileren

Lees je over ventileren en had je je nog niet gerealiseerd hoe noodzakelijk dat is? Heb je net je woning grondig geïsoleerd en besef je nu dat daar wel een goed ventilatiesysteem tegenover moet staan? Wil je daar eens een gesprek over met een energieadviseur? Bijvoorbeeld op het loket of via de telefoon. Neem gerust contact op!

Maak een afspraak bij het energieloket