BLOG: 10 tips om je huis te koelen zonder airconditioning

Het wordt de laatste jaren steeds warmer. En dus ook in onze huizen. En dat kan in de zomer erg oncomfortabel zijn. Want als de warmte eenmaal binnen in je huis is, duurt het wel even voordat het weer koel wordt. Veel mensen grijpen dan naar een airco: een enorme energieslurper. Het beste is natuurlijk dat de warmte je huis niet met volle kracht kan binnendringen.  

 1. Erg effectief is het plaatsen van buitenzonwering waar tegenwoordig veel uit te kiezen valt.
 2. Het isoleren van je huis zorgt ervoor dat je er minder snel warmte door de muren je huis binnenkomt. Klinkt als de ideale manier om je huis te koelen en dat is zeker waar. Houdt er wel rekening mee dat als je goed isoleert, je ook goed moet ventileren.
 3. Als je de mogelijkheid hebt: maak je directe omgeving groener. Haal de tegels uit de grond en zorg voor planten, bomen en gras. Groen geeft schaduw en verkoeling (door verdamping). Het is op straat veel warmer dan in een tuin met gras en planten. Als je een boom plaatst, profiteer je van de schaduw op je huis. Denk eens aan een leilinde op het zuiden die schaduw op je ruiten geeft of plaats een klimop tegen je huis.
 4. Pak je platte dak aan door deze wit te schilderen, reflecterende dakbedekking te gebruiken of gebruik te maken van een sedumdak. Deze vetplantjes zorgen voor verkoeling in de zomer. Zelfs met een schuin dak kun je een sedumdak aanbrengen.
 5. Breng zonwerende raamfolie aan. Dit scheelt gemiddeld 45% van de hitte die anders direct binnen zou komen. Als je HR++ beglazing hebt, hoef je dit niet te doen: daar zit deze zonwerende coating al in.
 6. Als je bereid bent om te verbouwen: verdiep je dan in een overstek. Dit is een dak dat meer uitsteekt en daardoor voor schaduw op de ramen zorgt. Een veranda heeft ditzelfde effect.
 7. Vervang je beglazing door glas met een lage ZTA-waarde, een lage zon toetredingsfactor: hoe lager de ZTA-waarde hoe meer warmte er wordt teruggekaatst naar buiten.
 8. Gebruik binnen apparaten die niet veel warmte afgeven. Een bron van warmte is bijvoorbeeld je koelkast. Zorg voor een energiezuinige koelkast en zet deze op een geventileerde plek.

Warmte die al binnen is, moet eruit!

 1. Zorg voor ‘natuurlijke trek’. Dit doe je door ’s nachts op de beneden- en bovenverdieping een raam open te zetten. Zorg dat alle deuren ertussen geopend zijn. Warmte gaat omhoog dus verdwijnt door het bovenste raam. Hierdoor zuigt het huis als het ware nieuwe, koelere lucht door het raam beneden op. Let wel op de inbraakgevoeligheid.
 2.  Als het echt te warm is, kun je een ventilator kopen. Dit heeft de voorkeur boven een airconditioning. Een airco verbruikt namelijk 15 keer meer stroom dan een ventilator. Een airconditioning (single split) verbruikt per 200 uur, 150 kWh. Een ventilator verbruikt in 200 uur maar 10 kWh. Een significant verschil. Al helemaal als je de klimaatimpact berekend.

Mijn huis is te warm, kan Energieloket Rivierenland mij daarmee helpen?

Heb jij ook een warme woning en wil je daar graag iets op een energiezuinige manier iets mee doen? Vraag dan een oriënterend gesprek met een van onze energiecoaches. Dit zijn onafhankelijke vrijwilligers die met jou in gesprek kunnen gaan over energiezuinig wonen. Dit kan online of bij jou aan de keukentafel.

Publicatiedatum: 2 juni 2020

Stel je vraag

 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Blijf op de hoogte

Meld je, net als 18.000 woningeigenaren in de regio Rivierenland, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van energie besparen en opwekken in je gemeente.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!