BLOG: Warm in huis? Wij hebben de oplossing!

Publicatiedatum: 11 augustus 2020

Face the fact. Warme zomers zullen blijven. Zwetende nachten en plakpanty’s zijn nu aan de orde van de dag. Wil je volgend jaar geen Sweaty Betty zijn? Zet je schouders er dan onder en ga aan de slag met verduurzamen. Want het goede nieuws is dat je wel degelijk veel kunt doen aan die zweterige slaapkamers en verzengende zolders. En…je kunt er subsidie voor krijgen én een lagere energierekening.

Isoleer je dak!

Isoleren? Dat is toch om je huis lekker warm te krijgen. Nou, niet alleen dus. Een goed geïsoleerde woning zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van buiten niet binnendringt. Dus in de winter is dat de kou en in de zomer is dat die brandende hitte.

Ja, maar dat is toch enorm duur?

Vergeet om niet alleen naar de kosten te kijken maar ook naar de opbrengsten. En je zult zien dat er veel tegenover staat. Wist je dat:

  • Je subsidie krijgt als je minimaal 2 isolerende maatregelen laat uitvoeren? Lees hier meer over de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)
  • Je méér subsidie krijgt als je de isolerende maatregelen laat uitvoeren en betaalt tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020. In plaats van dat je tussen de 10% en 20% subsidie krijgt, kun je nu tot 30% terugkrijgen. Waarom? Hiermee wil de overheid het verduurzamen van woningen op korte termijn stimuleren.
  • De winst voor dakisolatie kun je vergelijken met een spaarrente van 8%. Dat is een stuk meer dan je bij de bank krijgt.
  • Milieu Centraal heeft de kosten en baten per woning precies berekend en weergegeven in de onderstaande tabel. Stel, je gaat van ‘geen’ naar ‘goede’ isolatie (Rc-waarde: 4)in een hoekwoning. De kosten hiervan zijn eenmalig €4.300,- . De eenmalige subsidies bedraagt van ongeveer €1.200,-. De investering is dus €3.100,-. Jaarlijks bespaar je gemiddeld €700,-. Kortom: binnen 4,5 jaar heb je de investering volledig terugverdiend!
Dakisolatie Eénmalige kosten (uitbesteden) Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO2
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) € 4.300 € 1.200 € 700 1.600 kilo
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) € 4.300 € 1.200 € 370 900 kilo
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) € 1.000 € 290 € 400 900 kilo
Isoleren plat dak € 3.300 € 1.160 € 600 1.400 kilo

 

Ja, maar misschien gaan wij wel verhuizen over 3 jaar, dan is het de moeite niet

Echt wel. Een goed geïsoleerd huis is namelijk ook nog waardeverhogend. Je krijgt door deze isolatie misschien wel een hoger energielabel.

Ja, maar ik denk dat ze dat dak niet meer kunnen isoleren op zo’n korte termijn

Grote kans dat het niet meer deze zomer gaat lukken. Maar je bent dan wel goed op tijd voor de volgende zomer. En de volgende zomer zal ook warm worden. Dus ook dan ga je behoefte hebben een goed geïsoleerd dak.

Vraag een paar offertes aan en vergelijk

Zoek een aantal bedrijven bij jou in de buurt uit en vraag een offerte aan. Wil je je offertes laten vergelijken door een onafhankelijke expert? Neem dan contact op met het energieloket, zij helpen je graag verder.

Ik wil meer tips voor een koele woning

Lees dan onze blog: 10 tips om je huis te koelen zonder airconditioning. Komende week komen wij met nog meer tips om deze hete zomer door te komen. Houd onze website of Facebook-pagina in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Overtuigd? Of heb je nog vragen?

Dat snappen wij. Energieloket Rivierenland kan jou voorzien van gratis en onafhankelijk advies. Vraag bijvoorbeeld een keukentafelgesprek aan met een van onze energiecoaches uit jouw gemeente of loop binnen tijdens het inloopspreekuur.