Waarom een elektrische cv-ketel niet de oplossing is

Waarom niet? Dat lees je hier:

Wat is elektrisch verwarmen?

In Nederland verwarmen we meestal op gas met gebruik van een cv-ketel en radiatoren. We zullen allemaal voor 2050 van het gas af moeten als Nederland de klimaatdoelstellingen wil halen. In hoeverre is elektrisch verwarmen de oplossing?

Hoe haal je warmte uit elektriciteit?

Dit kun je o.a. doen door middel van:

  • Elektrisch hoofdverwarmen
    • Elektrische cv-ketel
    • Elektrische (hybride) warmtepomp
  • Elektrische bijverwarmen

Elektrische ketels en kachels verbruiken veel

Hoeveel? Als je twee elektrische kacheltjes neerzet, verbruik je soms wel 4000 watt. Een lamp verbruikt 4 watt. Jouw 2 kacheltjes verbruiken dus 1000x zoveel als je lamp. En wist je dat elektriciteit 2,7x zo duur is als gas? Dus als jouw gasrekening €1.000,- per jaar is, wordt het met een elektrische cv-ketel een rekening van €2.700,-. Kortom: een elektrische ketel is duur in gebruik en ook met elektrisch bijverwarmen lopen de kosten snel op.

Maar dan plaats je toch zonnepanelen om zelf je stroom op te wekken?

Dat kan, maar dan heb je veel panelen nodig. Een gemiddelde woning heeft zonder elektrische verwarming al gemiddeld 12 panelen nodig. Tel daar nog 12 panelen bij op als je je hele huis met een elektrische warmtepomp verwarmt. En met een elektrische cv-ketel, heb je daar alleen al gemiddeld 50 panelen voor nodig. Samen met de 12 voor het elektriciteitsgebruik kom je op 62 panelen. Dit past niet op een gemiddelde woning en dus zullen er dan grote partijen windmolens en zonnevelden nodig zijn om iedereen in z’n energie te kunnen blijven voorzien.

Een warmtepomp is 4x zo zuinig als een elektrische ketel

Een warmtepomp is een fantastisch product. Het is 4x zo zuinig als een elektrische ketel. Dus als je gaat voor elektrisch verwarmen, is de warmtepomp vaak de beste optie. Echter, de meeste mensen haken af op de kosten en de aanpassingen die ervoor nodig zijn in huis.

Warmtepomp is een flinke ingreep

Bij de elektrische cv-ketel is het makkelijk. Je haalt de gasketel eraf en je zet er een elektrische ketel op. Maar bij een all-electric warmtepomp gaat dat niet zo makkelijk. Bij een elektrische warmtepomp heb je veel meer ruimte nodig. Zo heb je een bodemwarmtewisselaar nodig of je krijgt een buitenunit. Daarnaast heb je dikkere radiatoren en vloerverwarming nodig. Door je woning goed te isoleren kan je volstaan met alleen dikke radiatoren of alleen vloerverwarming. En je hebt dan minder zonnepanelen nodig, dus past het misschien wel op je huis. Kortom: een warmtepomp is de ideale duurzame oplossing, maar het is wel duurder.

Hybride warmtepomp

Om van de voordelen van de warmtepomp gebruik te kunnen maken zonder je hele huis te renoveren, is er de hybride warmtepomp. Dit kan zolang je nog aan het gas zit. Deze hybride warmtepomp verwarmt een groot deel van het jaar met een zeer hoog rendement je woning elektrisch. De gasketel blijft gewoon hangen, dus als het zo koud is dat de warmtepomp het niet meer aankan, springt de ketel bij. Je kunt zonnepanelen bijplaatsen om de hybride warmtepomp van stroom te voorzien. En isoleren heeft nog steeds zin. Het vermindert het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Een nadeel van de hybride warmtepomp zou kunnen zijn dat het geluid maakt.

En hoe zit het met infraroodpanelen?

Infraroodpanelen is een manier om bij te verwarmen. Het is onverstandig om je hele huis hiermee te verwarmen omdat het teveel elektriciteit en dus geld kost. Een paneel is alleen handig als je het plaatst op een plek in je woning waar je af en toe maar een paar uurtjes zit. Denk aan een zithoek, klusgarage of een knutselzolder. Hang een paneel op aan het plafond of zet neer het bij je voeten, net waar jij meer warmte wil hebben. Zo verwarm je alleen op de plaats en tijd waar jij warmte nodig hebt, in plaats van continu het hele huis. Realiseer je je wel, als alleen je zithoekje lekker warm is en de rest van je huis koud, kun je je afvragen of dat wel comfortabel wonen is, maar dat is persoonlijk.

Wel is er een uitzondering op deze regel. Als je een volledig passief huis hebt is het wel het overwegen waard om te verwarmen met enkel infraroodpanelen. Lees hier meer over verwarmen met infraroodpanelen bij een passief huis.

Subsidie voor verwarmen: ISDE

Het Rijk is zich ervan bewust dat inwoners gestimuleerd moeten worden om gasloos te wonen en hebben daarom de ISDE. Per 2021 kun je via de ISDE subsidie krijgen op isolatie, zonneboilers, warmtepompen en het aansluiten op een warmtenet. Bij een all-electric warmtepomp inclusief een dik isolatiepakket dien je wel rekening te houden met lange terugverdientijden.

Aansluiten bij het lokaal warmtenet de beste optie?

Het kan zijn dat in jouw gemeente een warmtenet komt waarop je je woning kunt aansluiten en zo van het gas af kunt gaan. Eind 2021 moet elke gemeente de ‘transitievisie warmte’ af hebben. Hierin geven zij aan welke wijken er binnen tien jaar van het gas af gaan en welke opties daarbij horen. Op tijden van schrijven (23-12-2020) is er in de gemeenten van de regio Rivierenland alleen bij Tiel een concept gepubliceerd. Achter de schermen zijn er bij de andere gemeenten al wel veel ontwikkelingen.

Het advies: werk toe naar een energieneutrale woning

Woon je in nieuwbouw? Dan hoef je voorlopig weinig te doen. Deze woningen zijn al bijna energieneutraal of BENG. Voor de overige woningen is het advies is om toe te werken naar het duurzame eindplaatje (warmtenet, elektrisch verwarmen of eventuele nieuwe technieken). Als dit geen optie is voor jou, is het advies om je gasaansluiting te behouden, maar wel een hybride warmtepomp te overwegen. Een hybride warmtepomp heeft namelijk:

  • Het voordeel van lagere energiekosten
  • Geen extra netverzwaring nodig
  • De mogelijkheid om stroom zelf op te wekken d.m.v. zonnepanelen

Begin in ieder geval met het isoleren van je woning!

Wanneer komt er in mijn wijk of gemeente een warmtenet?

Als je je inschrijft op onze nieuwsbrief zullen we je op de hoogte houden van de plannen zodra de gemeente deze openbaar maakt. Ook is er een community hub in ontwikkeling, een online platform voor inwoners waar je meer informatie en tips kunt vinden over de energietransitie. Via onze nieuwsbrief houden we je ook daarvan op de hoogte.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We staan voor een enorme taak, de energietransitie. En iedereen zal moeten helpen om dat te realiseren, ook woningeigenaren. De nieuwsbrief is handig om op de hoogte te blijven van allerhande informatie over ontwikkelingen, tips, nieuwe subsidie- of financieringsregelingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
energiecoach aanvragen