Vijf meest gestelde vragen over isolatie
Publicatiedatum: 24 november 2021
We moeten met z’n allen gaan isoleren om de klimaatdoelen van 2050 te halen. Dat is wel duidelijk. Ook bij het energieloket krijgen we daar steeds meer vragen over. We hebben de top 5 vragen voor je op een rij gezet!
1. Wat is de terugverdientijd van isolatie?
Dit is niet zo makkelijk te zeggen omdat dat per materiaal, oppervlakte en huis verschillend is. De beste manier om daar achter te komen is het invullen van je persoonlijk woondossier van HOOM. Dan wordt er een inschatting gegeven van de verwachtte terugverdientijd.
Vergeet niet dat naast kostenbesparing isoleren je ook comfort oplevert. Een warme kamer in de winter en een koele kamer in de zomer is heerlijk vertoeven en daar pluk je direct de vruchten van.
2. Hoe kan ik efficiënt ventileren als ik m’n woning heb geïsoleerd?
Met de stijgende gasprijzen is het extra interessant om je woning goed te isoleren. Maar isoleren betekent ook altijd ventileren. Een slecht geventileerde woning is erg ongezond. Maar om nou gelijk het raam open te zetten voelt een beetje krom. Wat dan interessant is, is het kijken naar zelfregelende ventilatieroosters of een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
Meld je nu aan voor het webinar: ventileer je woning van 14 december van 19.30 – 20.15.
3. Ik wil mijn woning isoleren en verduurzamen, waar moet ik beginnen?
Begin bij de kleine maatregelen! Maatregelen die simpel, makkelijk, snel en goedkoop kan toepassen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Tochtstrips:
- Draai je cv naar 60 graden
- Isoleer je leidingen
- Plaats radiatorfolie achter je verwarming
- Denk aan een brievenbusborstel
- Gebruik gordijnen als het koud (of te warm) is
- Isoleer jezelf door een vest en/of pantoffels
Doe mee met de challenge: dicht je kieren!
4. Zit er subsidie op isolatie?
Jazeker, op dit moment bestaat de ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie. Met de ISDE krijg je in 2021 (en ook in 2022) subsidie op de energiebesparende maatregelen: isolatie, zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. Wil je subsidie aanvragen voor isolerende maatregelen? Dan moet je minimaal twee maatregelen uit laten voeren en betalen. Bij de volgende isolerende maatregelen kun je aanspraak maken op de subsidiepot:
- Spouwmuurisolatie
- Muurisolatie
- Vloer- of bodemisolatie
- Dak- of zoldervloerisolatie
- Isolerend glas
Nieuwsgierig wat je aan subsidie zou kunnen krijgen? Vul de subsidiechecker in!
5. Moet ik de zolder isoleren als ik daar nooit kom?
Dit horen we vaker bij het energieloket. Het is echter wel een van de maatregelen met het meest rendement. Warmte stijgt immers. Wil je minder warmteverlies? Kijk dan of het (beter) isoleren van je dak een optie is. Of, als het niet erg is dat het op zolder koud wordt, isoleer je zoldervloer: goedkoper en werkt zelfs nog iets beter.
? En wist je dat de winst van dakisolatie te vergelijken is met een spaarrente van 8 %.
Vragen over isolatie?
Heb je nog vragen over isoleren? Stuur gerust een mail naar [email protected]. Wij helpen je graag op weg.
Wat is Energieloket Rivierenland?
De energieloketten van Buren, Culemborg, Maasdriel, Tiel, Neder-Betuwe, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel zijn onderdeel van Energieloket Rivierenland.
Energieloket Rivierenland helpt huiseigenaren door onafhankelijk en persoonlijk energieadvies te geven. Het energieloket werkt samen met lokale energiecoöperaties en is een initiatief van de acht gemeenten uit de regio Rivierenland.
Blijf op de hoogte
Meld je, net als 12.000 woningeigenaren in de regio Rivierenland, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van energie besparen en opwekken in je gemeente.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!