Subsidieregeling Investering Duurzame Energie (ISDE) per 2021

LET OP! DIT IS EEN VEROUDERD BERICHT. INMIDDELS ZIJN ER ANDERE BEDRAGEN EN PERCENTAGES VAN KRACHT, KIJK ALTIJD VOOR DE LAATSTE INFORMATIE  BIJ SUBSIDIES EN FINANCIERINGEN IN HET HOOFDMENU.

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) krijg je in 2021 subsidie op de energiebesparende maatregelen: isolatie, zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. We leggen de subsidie uit zoals die per 1 januari 2021 geldt voor woningeigenaren. Een belangrijke voorwaarde is dat je twee isolerende maatregelen moet uitvoeren en betalen voordat je in aanmerking komt voor de subsidie.

Waar kan je subsidie voor krijgen

Bij de volgende vier maatregelen kun je aanspraak maken op de subsidiepot:

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Energiebesparing
  • Spouwmuurisolatie
  • Muurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Isolerend glas
 • Aansluiten op warmtenet

Energiebesparing met isolatie

Energie besparen begint met isoleren. Het Rijk biedt je subsidie aan als jij je woning isoleert tot minimaal een bepaald niveau. Dit niveau wordt uitgedrukt in Rd- en U-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter geïsoleerd. Bij de U-waarde voor isolerend glas werkt het juist andersom. Hoe lager de waarde hoe beter geïsoleerd. Ook is er een minimale oppervlakte dat geïsoleerd moet worden om aanspraak te kunnen maken op de ISDE. Dit kun je aflezen in de onderstaande tabellen:

Zonneboiler en warmtepomp

Lees de voorwaarden voor de zonneboiler en de voorwaarden voor de warmtepomp op de website van het RVO.

Aansluiting op het warmtenet

Vanaf 2021 kun je ook subsidie aanvragen als je je woning aansluit op het warmtenet. Dit kan een individuele aansluiting zijn of een centrale aansluiting voor VvE’s. Voor een individuele aansluiting is een subsidie beschikbaar van maximaal €3.325,-. Vraag na bij je gemeente of deze mogelijkheid er al is.

Voorwaarden ISDE

Je kunt pas subsidie aanvragen nadat je je maatregel(en) hebt uitgevoerd en hebt betaald. De doe-het-zelf ’er komt niet in aanmerking voor de subsidie. Het is een voorwaarde dat je minimaal twee maatregelen toepast als je gaat isoleren. Bijvoorbeeld een warmtepomp en dakisolatie of twee isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie en isolerend glas. Voor een warmtepomp en zonneboiler mag je subsidie aanvragen zonder tweede maatregel. Lees meer over de voorwaarden van de ISDE.

Subsidiepot

Er wordt in 2021 124 miljoen euro beschikbaar gesteld voor particuliere woningeigenaren. Vrees je dat de pot op is zodra jouw maatregel is uitgevoerd? Kijk dan op de site van het RVO voor de laatste stand van zaken.

Energiebesparende maatregel in 2020 uitgevoerd?

Heb je je maatregel(en) in 2020 uitgevoerd maar ingediend in 2021. Dan gelden de subsidieregels van 2021. Aanvragen kan tot één jaar na de factuurdatum van de (eerste) maatregel.

Hoe kan je subsidie aanvragen?

Je kunt je subsidieaanvraag doen via het E-loket van het RVO.

Vragen over de ISDE?

Heb je na het lezen nog vragen over de ISDE-regeling of het aanvraagproces van de subsidie? Neem dan contact op met het energieloket van jouw gemeente. De energieadviseurs helpen je graag op weg.

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen