Reactie op de uitzending van Zondag met Lubach over aardgasvrij wonen

Dus toch maar wachten met maatregelen voor aardgasloos wonen?

Nee. Begin alvast met de voorbereidingen

In de uitzending van ‘Zondag met Lubach’ van 8 november jl. suggereerde Arjen Lubach dat we moeten wachten met het steken van geld en energie in het maken van aardgasvrije huizen. Energieloket Rivierenland kreeg de vraag of wij dit met hem eens zijn. Nee, dat zijn we niet en we vertellen in dit artikel waarom we dat vinden.

Isoleren: inderdaad, altijd goed

Lubach suggereert dat we ons alleen moeten richten op het isoleren van huizen met een laag energielabel. Daar zijn we het gedeeltelijk mee eens. De eerste stap is altijd: verlaag je energieverbruik. Dit kun je door gedrag én isolatie bereiken. Dat is voor iedereen goed, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en voor alle woningen die nog niet voldoen aan goede isolatie-eisen. Maar, in tegenstelling tot Lubach vindt het energieloket niet dat je je puur en alleen moet richten op isoleren.

Warmtepomp: geen huis is hetzelfde

Een warmtepomp is altijd energiezuiniger en beter voor het milieu dan een cv-ketel in een goed geïsoleerde woning, ook wanneer je daarvoor gewoon grijze stroom gebruikt. Je moet altijd eerst je huis goed isoleren en pas dan kun je aan een warmtepomp denken.

Lubach stelt dat iedereen wordt aangemoedigd om een warmtepomp aan te schaffen. Maar dat is helemaal niet de bedoeling. Er moet gekeken worden waar een warmtepomp de meest geschikte oplossing is. Dat is dus verschillend per woning en per stad of buurt.

Kosten aardgasloze woning

Het bedrag dat Lubach in zijn uitzending noemt (€25.000,- / €30.000,-) om een woning te isoleren, is inclusief warmtepomp. Jouw huis aardgasloos maken kost inderdaad veel geld. Het is voor veel mensen niet zelfstandig te financieren. Dit is ook bekend bij het Rijk. Er wordt nu al hard gerekend en gekeken naar hoe we dit probleem kunnen oplossen. Zo is er nu de Toekomst Bestendig Wonen Lening en de energiebespaarlening uit het nationale Warmtefonds.

Een adviseur van het energieloket kijkt ook altijd naar de logische verbouw- of onderhoudsmomenten van jouw woning. Als je toch aan de slag gaat met dakkappellen: dan is dat misschien een goed moment voor het goed isoleren van je dak. Of zijn jouw kozijnen aan vervanging toe? Kies dan gelijk voor minimaal HR++-glas. Op deze manier kun je ook al stapje voor stapje jouw huis klaarmaken voor aardgasloos verwarmen.

Duitsland mag nog wél gebruik maken van aardgas!

Klopt, maar dat is niet raar. Dat komt omdat iedere land de opdracht heeft de CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Omdat wij volledig afhankelijk zijn van aardgas, is hiermee in Nederland de grootste winst te behalen. Duitsland verwarmt nog steeds op stookolie en bruinkool. Voor Duitsland is dus een logische stap om hun CO2 te verlagen door het afschaffen van stookolie en bruinkool en over te gaan op aardgas. Daarmee boekt Duitsland winst iig op de korte termijn.

Dus: voorbereiden op een aardgasloze woning

Hoe je het ook wendt of keert: van het aardgas af moeten we toch. En ja, het is ingewikkeld en het kost veel geld. Dus is het goed om je te laten informeren: hoe zorg ik ervoor dat mijn huis in 2050 straks aardgasloos verwarmd wordt? Zie het stappenplan naar een aardgasloze woning.

Stappenplan voor aardgasloos wonen

 

Je hoeft echt niet meteen aan de slag, maar alvast inzicht hebben, helpt wel!

Je kunt zelf alvast veel inzicht krijgen door het maken van jouw persoonlijk woondossier van het energieloket. Met je persoonlijke woondossier kun je een plan maken voor jouw woning: welke maatregelen je zou kunnen nemen, wat ze kosten en wat ze opleveren. Het aanmaken van jouw eigen woondossier kost jou niets en je wordt er een hoop wijzer van.

Vraag hier je persoonlijk woondossier aan!

 

Heb je de aflevering van Arjen Lubach nog niet gezien? Bekijk het dan eerst hier: