Onderhoudswerkzaamheden voor je warmtesysteem: doe het juist in de zomer!
Een goed onderhouden verwarmingssysteem is belangrijk voor een comfortabel en energiezuinig huis. Hoe pleeg je onderhoud? Hieronder een handig overzicht.
Publicatiedatum: 28 augustus 2024
Een goed onderhouden verwarmingssysteem is belangrijk voor een comfortabel en energiezuinig huis. De zomer is de ideale tijd om dit onderhoud uit te voeren. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding om je verwarmingssysteem in conditie te houden, zodat je klaar bent voor de koudere maanden.
Maar let op: het vervangt niet de onderhoudsbeurt van een installateur. Onderstaande stappen zijn bedoeld voor ‘huis-tuin-en-keuken onderhoud’ waarmee je het oppervlakkige onderhoud goed zelf kunt doen.
Stap 1: Zet je verwarmingssysteem uit
Voordat je aan het onderhoud begint, zorg ervoor dat je het systeem volledig uitschakelt. Dit voorkomt ongelukken en zorgt ervoor dat je veilig kunt werken.
- Schakel de thermostaat uit: Zet de thermostaat op “uit” of “vakantiestand” om te voorkomen dat de verwarming aanslaat tijdens het onderhoud.
- Zet de stroomtoevoer uit: Schakel de stroomtoevoer naar de ketel of het verwarmingssysteem uit door de stekker uit het stopcontact te trekken.
Stap 2: Controleer en reinig de ketel
Een schone en goed functionerende ketel is cruciaal voor een efficiënt verwarmingssysteem.
- Visuele inspectie: Controleer de ketel op zichtbare tekenen van slijtage, zoals roest, lekkages of loszittende onderdelen.
- Houdt de ketel vrij van stof: Verwijder stof en vuil van de buitenkant van de ketel met een zachte doek.
- Controleer de waterdruk: De waterdruk in de ketel moet tussen 1 en 2 bar liggen. Controleer de drukmeter en vul de ketel bij als dat nodig is.
Stap 3: Controleer de radiatoren
Radiatoren spelen een grote rol in de warmteverdeling in je huis. Daarom is onderhoud ook belangrijk.
- Ontlucht de radiatoren: Gebruik een ontluchtingssleutel om lucht uit de radiatoren te laten ontsnappen. Dit voorkomt dat ze koud blijven aan de bovenkant. Lees hier hoe je dit doet
- Controleer op lekkages: Kijk of er water lekt uit de radiatoren, kleppen of leidingen. Eventuele lekkages moeten direct worden gerepareerd om energieverlies te voorkomen.
- Reinig de radiatoren: Stof en vuil kunnen de warmteafgifte van radiatoren verminderen. Met name tussen de lamellen of achter de radiator kan veel stof en vuil zitten. Gebruik een stofzuiger en een zachte doek (met stok) om vuil te verwijderen. In de handel heb je daarvoor ook handige radiatorborstels.
Stap 4: Vervang of reinig de filters
Als je verwarmingssysteem luchtfilters heeft, zoals bij warmtepompen of ventilatie-units, moeten deze regelmatig worden vervangen of schoongemaakt.
Reinig of vervang: Reinig de filters volgens de instructies, of vervang ze als ze versleten of erg vuil zijn.
Stap 5: Professionele inspectie
Hoewel je zelf veel onderhoud kunt uitvoeren, is het aan te raden om eens per jaar een professional in te schakelen voor een grondige inspectie.
- Plan een afspraak: Maak in de zomer een afspraak met een erkende installateur of verwarmingsmonteur. Zo voorkom je lange wachttijden in het najaar.
- Vraag om een volledige controle: Laat de monteur het hele systeem controleren, inclusief de ketel, radiatoren, leidingen en thermostaten. Vraag ook om een controle van de gasleiding op eventuele lekken.