Radiator ontluchten

Meer dan een jaar geleden voor het laatst gedaan of hoor je gerommel?  

Tijd voor het ontluchten van je radiator!

 

De lucht in je radiatoren zorgt ervoor dat je de CV-ketel harder moet werken om de radiator warm te krijgen. En dat kost extra energie.  

Daarom is het verstandig om je radiatoren minimaal 1 x per jaar te ontluchten. Zet het in je agenda. Soms kun je het ook horen dat het weer tijd is: dan hoor je de radiator tikken of borrelen als de CV-ketel aanslaat.

 

Je kunt dit heel goed zelf doen. Hieronder leggen we het stap voor stap uit

Stap 1: Draai alle radiatoren in je woning volledig open.

Stap 2: Ze de thermostaat tien minuten lang hoog, minimaal 25 graden.  De lucht in de radiatoren verzamelt zich hierdoor voor de ontluchtingsventielen van de radiatoren.

Stap 3: Na tien minuten zet je de thermostaat weer op de zo laag mogelijke stand. De CV-ketel stopt nu met werken.

Stap 4: Wacht tien minuten.

Stap 5: Draai alle radiatoren weer helemaal uit. Nu kun je ontluchten. Begin bij de laagstgelegen radiator in je woning. Neem de radiatorsleutel en een oude doek mee.

Stap 6: Draai het ventiel van de radiator open met de ontluchtingssleutel (je draait naar links). De lucht komt er nu uit, samen met wat spetters water.

Stap 7: Zodra er een straaltje water uitkomt, zit er geen lucht meer in. Draai dan het ventiel weer dicht (naar rechts).

Stap 8: Herhaal stap 7 en 8 voor alle radiatoren. Je begint bij de laagstgelegen radiator en werkt zo naar de hoogstgelegen radiator.

Stap 9: Draai alle knoppen weer open.

Stap 10: Zet de thermostaat weer aan op de gewenste temperatuur.

Stap 11: Controleer de waterdruk van je CV-ketel. Deze moet minimaal 1,6 bar zijn. Is deze lager? Kijk dan in de handleiding van je CV-ketel hoe je water bij kunt vullen.

Stap 12: Doe de radiatoren die je niet aan wilt hebben, ook weer dicht.