Jelke zeilt de Atlantische Oceaan over.

In november 2021 start de reis van Jelke, een project van Masterskip Wylde Swan. Hij en een aantal leeftijdsgenoten maken de reis van hun leven. Ze leren zeilen, samenwerken, zelfstandig werken en plannen gedurende de zes weken aan boord. Maar ook leren ze overleven met de elementen die er zijn. En zullen ze de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervinden. Jelke houdt ons op de hoogte van zijn reis en leermomenten. Volg Jelke hier!

Terugblik

Laatste Sailmail van Jelke

Jelke is sinds 22 september weer thuis en schrijft speciaal voor z’n familie, vrienden en sponsoren nog een laatste sailmail!

“Als je je grenzen op zoekt door uit je comfort zone te gaan, kom je heel veel leuke dingen tegen die je anders zou missen. Je moet alles uitproberen voordat je over iets kan zeggen dat het niet leuk is. En ik ben er deze reis achter gekomen dat ik later sowieso iets met zeilen of varen wil gaan doen. Ik vind dat namelijk het leukste dat er is.”

Lees het hele bericht

Yes! Weer sailmail van de bootman himself

“Als we voor anker liggen dan zwemmen we heel veel. We mogen dan ook uit het net dat aan de voorkant van de boot hangt springen. Maar ik vind van de paal die aan de voorkant van de boot zit het leukste om vanaf te springen. Dat is zo’n 4.5 meter boven water. Maar zwemmen is niet het enige wat we aan boord doen…”

Lees verder wat Jelke allemaal meemaakt!

Lees het hele bericht

Bericht van kapitein Tsjerk

Het is niet gelukt om de VSAT aan boord te repareren, dit zal dus pas na aankomst op Sint Maarten kunnen worden gedaan. En dan is het de vraag hoe snel het lukt om dit te fiksen. Hierbij schrijf ik jullie namens kapitein Tsjerk en alle mensen aan boord weer even een korte update:

“Het is fantastisch zeilweer. De Wylde Swan is de Atlantische oceaan aan het afkruisen met een heerlijke oostenwind, 5 beaufort. De gemiddelde snelheid is zo ongeveer 7 tot 8 knopen. Met de trainees gaat het goed, de zelfstudie loopt lekker en de sfeer aan boord is prima! Afgelopen week was de groep bezig met het nemen van verantwoordelijkheid in de groep, zoals eerlijk de taken verdelen bij het schoonmaken en elkaar aanspreken op het opruimen van je rommel. Dit is een natuurlijke ontwikkeling in het ‘met elkaar opgescheept zitten’ op een zeilschip en leidt tot een nog hechtere groep waarin goed samengewerkt kan worden.”

Groeten uit Sint Maarten

Yes! Weer een bericht. Ditmaals van de organisatie van de Masterskip Wylde Swan.

“Om 16.00 uur galmt de scheepshoorn van de Wylde Swan door de haven van Sante Cruz. We zijn los en vertrekken voor de grote oversteek. Drie dagen aan de wal is genoeg en we verlangen weer naar het vaarritme. De eerste dagen zal er weinig wind zijn maar daarna lijkt er toch een zicht op voldoende wind als eerst koers richting Kaapverdië wordt gezet.”

Lees het hele bericht

Videoboodschap!

Yes, we hebben weer nieuws van Jelke. Ditmaals zelfs een videoboodschap vanuit Sint Maarten. Bekijk hier de video!

“Één keer gingen we zelfs 11 knopen, en dat is dus ongeveer 18 km per uur. En dat is met zo’n boot supersnel!”

Bekijk de videoboodschap

Onee, een blokkering in de antenne

Wat jammer, geen Sailmail van Jelke deze week. De VSAT is helaas niet online omdat de antenne waarschijnlijk is geblokkeerd. Vandaag gaat engineer Pim de mast in om een inspectie te doen in de bol om te kijken of er iets is waardoor die niet goed kan draaien. Sinds maandag is dit probleem aanwezig. Er is contact over technische ondersteuning met de fabrikant en de leverancier. In het slechtste geval kunnen we tot en met de aankomst op Sint Maarten niet meer mailen met de Wylde Swan. Er is nu contact via de satelliettelefoon.

 

We wachten het af!

 

Live locatie van Jelke

Sailmail #2

Drie weken geen land in zicht

Jelke is op pad en heeft ons zijn tweede Sailmail gestuurd. Lees snel hoe het met hem gaat en hoe ze gebruik maken van elektriciteit en water aan boord.

“Wat nog schaarser is, is zoet water. Het moet van zout, vervuild water naar schoon zoet water gaan. Dat is een heel lang proces. Daarom mogen we maar 4 minuten per week douchen.”

Lees hier sailmail #2

Sailmail #1

Jelke is aan het varen!

De trossen zijn los en Jelke vaart nu! En! We hebben de eerste sailmail ontvangen. Hoe gaat het met hem? Lees meer over orka’s, zeeziek zijn, overgeven en de veiligheid aan boord.

“Hier aan boord ben ik met iedereen bevriend en kan het vooral met de jongens goed vinden.”

Lees hier sailmail #1

Wie is Jelke

Komende zes weken gaan de Jelke volgen tijdens zijn avonturen. Wat gaat hij precies doen en waarom wilde hij zo graag mee op de Masterskip.

“Vanaf mijn 10e zeil ik al met m’n opa. Eerlijk is eerlijk, Jelke is het zeilen met de paplepel ingegoten. Vandaar dat de poster die op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg hing, hem enorm triggerde. “Ik zag die poster en wist het meteen: dáár wil ik aan meedoen.”

Lees het interview met Jelke

Wat is project Masterskip

Masterskip is een uniek programma voor leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo. Het is je eerste wereldreis onder schooltijd. De leerlingen gaan 6 weken leren en ervaren op zee. Masterskip biedt een onvergetelijke levenservaring voor elke leerling die de stap zet om mee te gaan aan boord van de Wylde Swan. Het is een uniek programma voor leerlingen die zich willen verdiepen in bètavakken.

Lees meer over project Masterskip