Sailmail #4

We zijn weer thuis!

Chloorwater & onderbroeken wisselen

Ik ben de 22ste weer thuis aangekomen en ik heb een fantastische reis gehad. Deze reis is echt de reis van mijn leven. Ik heb ook vrienden voor het leven gemaakt. Als er een iemand van de groep zou missen, was deze reis veel minder leuk geweest. Aan boord heb ik ook super veel geleerd, van zeilen tot overleven op goor chloorwater ? Maar ik ben ook de kleine dingentjes gaan respecteren, zoals: Douchen, aan boord konden we de laatste 3 weken niet douchen omdat de douche niet meer goed werkte, dus ben ik maar met een shampoo hoofd in de zee gesprongen, geen probleem! Privacy, dat je gewoon je onderbroekje kunt wisselen zonder dat je moeilijk hoeft te doen in je slaapzak of op het toilet. Eten, dat je gewoon naar de koelkast kan lopen en een HEEL stuk fruit kan eten, aan boord kreeg je maar 1 koekje tijdens het 10 uurtje en een half stuk fruit.

 

43 meter de hoogte in

Ik heb natuurlijk ook leren zeilen en de vetste dingen zijn: het klimmen in de mast, op 43 meter hoogte zitten is best wel hoog! Het sturen van het schip, ik heb de Wylde Swan best vaak mogen besturen en ik kan jullie vertellen dat het een machtig gevoel is, je bestuurt een schip van 62 meter met 45 mensen aan boord! Wat ik heel leuk vond om te doen was het leiding geven aan de deckhands (matrozen) tijdens het hijsen en trimmen van de zeilen. En natuurlijk het wegvaren uit de haven toen we de oceaan gingen over steken. En als laatste: ik heb samen met een andere trainee en de bosun een lier onderhouden, ik moest toen de lier uit elkaar halen en vetten zodat alles soepel liep.

Stappen uit je comfortzone

Maar ook persoonlijke dingen die ik geleerd heb: als je een duidelijk doel hebt is het gemakkelijker om jezelf te motiveren om bijvoorbeeld je schoolwerk te doen. Het is ook fijn als je weet dat als je klaar bent dat je dan leuke dingen kan gaan doen. En ik heb gemerkt dat mensen om je heen soms wat meer uitleg of verduidelijking nodig hebben voordat ze iets kunnen doen, als ik het dan bijvoorbeeld al snap hoeft dat niet te betekenen dat anderen het dan ook al snappen. Als je je grenzen op zoekt door uit je comfort zone te gaan, kom je heel veel leuke dingen tegen die je anders zou missen. Je moet alles uitproberen voordat je over iets kan zeggen dat het niet leuk is. En ik ben er deze reis achter gekomen dat ik later sowieso iets met zeilen of varen wil gaan doen. Ik vind dat namelijk het leukste dat er is.

P.S. De boerenkoolstamppot van papa was super lekker!

Terug naar het overzicht

Lees ook de andere blogs van Jelke, kom meer de weten over de Masterskip, de route en wat hij leert over energiezuinig reizen.

Terug naar het overzicht