Jelkes Sailmail nr 2.

Jelke is op pad en heeft ons zijn tweede Sailmail gestuurd. Lees snel hoe het met hem gaat en hoe ze gebruik maken van elektriciteit en water aan boord.

Zelf elektriciteit opwekken

Water en elektriciteit, we gebruiken het allemaal. Aan wal is er genoeg energie, door windmolens, zonnepanelen en andere energie bronnen. Maar aan boord is het een ander verhaal, hier wordt alles gemaakt. De elektriciteit word opgewekt door generatoren, die zijn niet goed voor het milieu dus moeten we niet te veel energie gebruiken. Overal waar het kan wordt er energie bespaard. Lampen uit, niet onnodig te veel energie gebruiken en nog veel meer. Wat ook meehelpt is dat we eigenlijk in één heel groot huis wonen, dus is 1 lamp genoeg in plaats van 45.

 

Schaars goed: zoet water

Wat nog schaarser is, is zoet water. Het moet van zout, vervuild water naar schoon zoet water gaan. Dat is een heel lang proces. Daarom mogen we maar 4 minuten per week douchen. Dat lijkt heel weinig maar we zijn met 45 man aan boord dus als je het keer 45 doet dan is het opeens wel een heel groot getal. Namelijk ongeveer 1080 liter per week met alleen douchen. In Nederland douchen mensen vaak wel 10 minuten per dag. Dus als we 45 mensen nemen in Nederland die allemaal 10 minuten douchen, dan komen we op een totaal van 18900 liter per week! Stel iedereen zou 5 minuutjes korter douchen dan hebben we al de helft minder water gebruik! Als wij het met 4 minuten per week kunnen doen, kunnen we het ook best wel met 5 minuten per dag doen!

En dan nog gebruiken we aan boord zo’n 2 kuub water per dag. Daar hoort het douchen, koken, drinken en afwassen ook bij. Ik hoor jullie al denken; maar hoe zit het met de toiletten? Daar gebruiken we zeewater voor. Dat is punt één goed voor het watergebruik en ten tweede is zout water ook nog ontsmettend. Misschien ook wel een goed idee voor in Nederland??

Drie weken lang geen land zien!

We zijn vandaag vertrokken uit Tenerife, het is een heel raar idee om te bedenken dat dit de laatste keer is dat ik land ga zien voor 3 weken! Voor vertrek werd er eerst nog getankt en de voorraden bijgevuld. Er ging wel 5000 liter diesel in de tank! In totaal gaat er 20 000 liter in de tanks! Toen we vertrokken ging ik op het achterdek zitten. Daar had ik een goed overzicht van de boot. Toen de stuurman gewisseld moest worden, vroeg de officer on watch of ik misschien aan het roer wou staan! We waren dan wel uit de haven. Maar ik ben wel de tweede die de Swan heeft gestuurd nadat we vertrokken waren vanuit Tenerife. Er zijn ook foto’s van mij gemaakt, dus die komen nog.

Lazy day

Voor de rest gaat het hier goed. De zelfstudie loopt volgens plan en morgen heb ik lazy day dus kan ik lekker uitslapen. In Tenerife heb ik genoeg snacks ingeslagen, dus ik kan de aankomende 3 weken wel vooruit. Vandaag heb ik van 22.00 tot 0.00 wacht en dat is de minst leuke wacht omdat je dan wel laat wacht hebt maar geen tosti (die krijg je als je wacht hebt tussen 0.00-2.00), dus ga ik lekker noodles maken na mijn wacht.

Groetjes van Jelke

Terug naar de overzichtpagina

Lees ook de andere blogs van Jelke, kom meer de weten over de Masterskip, de route en wat hij leert over energiezuinig reizen.

Terug naar het overzicht