Zo maak jij jouw huurwoning energiezuiniger!

Hoe kun je nou je woning energiezuinig maken? Als huurder kun je grote maatregelen zoals zonnepanelen, isolatie, glasisolatie niet doen. Dat doet de verhuurder. Maar dat wil niet zeggen dat er niks mogelijk is. Er zijn een hoop kleine maatregelen die je als huurder kunt nemen om je energierekeningen naar beneden te halen, zonder zelf veel geld aan je huurhuis of -appartement uit te geven. Wij geven je 10 tips waarmee jij de energierekening omlaag haalt.

1. Algemene tip

Bespreek met je verhuurder hoe jouw huurwoning energiezuiniger kan worden gemaakt, bijvoorbeeld met een nieuwe cv-ketel. De eigenaar/ verhuurder is verantwoordelijk voor grote energiebesparende aanpassingen aan je huurwoning, zoals de isolatie van het dak, spouw of bodem. Wordt jouw woning particulier verhuurt? Dan kan de eigenaar subsidie aanvragen voor het verduurzamen van jouw huurwoning. Die regeling heet de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

2. Kies voor energiezuinige lampen

Gloei- en halogeenlampen vervangen door led-verlichting is de gemakkelijkste groene aanpassing die jij als huurder kunt doen. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp. En ledlampen gaan vaak 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 uren haalt. Een ledlamp is dan wel een klein beetje duurder in aankoop, maar verdient zichzelf snel terug. Wacht dus niet tot jouw gloeilamp/halogeenlamp kapot gaat maar vervang hem direct.

Tip voor de decembermaand: Bij kerst hoort kerstverlichting. Bijna niets zo gezellig als een boom of een straat vol lichtjes. Wist je dat je met ledverlichting in plaats van ouderwetse gloeilampjes veel energie bespaart? Een snoer met ledlampjes is 8 keer zo zuinig als eentje met gloeilampjes.

3. Korter douchen

Korter douchen (minder dan 10 minuten) is verstandig. Korter douchen scheelt namelijk energie. Ongeveer 80 procent van je warme water stroomt door de douche. Met korter douchen bespaar je dus best wat gas en geld. En het is goed voor het klimaat want je gebruikt minder water. Het is verstandig om bij te houden hoe lang je doucht want het is vaak langer dan je denkt. De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten. Als je altijd 5 minuten doucht, bespaar je bij de huidige gasprijzen gemiddeld 140 euro per jaar!

Naast het kortere douchen kun je ook een douchekop met een laag waterverbruik installeren. Dit noemen ze ook wel een waterbesparende douchekop. Deze werken door het verminderen van de hoeveelheid water die door een douchekop gaat, zonder afbreuk te doen aan de waterdruk. Met zo’n douchekop bespaar je tot wel 20 procent op warm water en energieverbruik. Dat is de moeite waard!

4. Check jouw radiatoren

De radiatoren in je woning zorgen ervoor dat jouw huis lekker warm wordt omdat ze hitte uitstralen. Vaak zijn radiatoren puur functioneel en niet zo mooi. Om die reden worden radiatoren vaak verstopt in een houten omkasting, achter een kast, achter gordijnen, of onder een vensterbank. Zonde, want de radiatoren kunnen daardoor slechter warmte afgeven. Het klimaatcomfort gaat daardoor achteruit en het energieverbruik neemt toe. Jouw cv-ketel moet immers harder werken om de ruimte te verwarmen. Zorg er dus voor dat gordijnen op de vensterbank eindigen en niet voor de radiator hangen (dat kan bijvoorbeeld met zoomtape) en zet die bank ik een andere hoek!

Je kunt ook radiatorfolie tussen de radiatoren en (niet geïsoleerde) buitenmuren plaatsen om te voorkomen dat er warmte naar buiten ontsnapt. Deze radiatorfolie maak je met magneetjes of tape vast op de achterkant van de radiator. Het is ook weer simpel te verwijderen wanneer je het huurhuis weer in de oude staat moet opleveren.

Een ander hulpmiddel wat je kan aanschaffen is een radiatorventilator. Een radiatorventilator is een kleine ventilator die je onder de radiator kan hangen. Deze verbruikt vrijwel geen stroom en is enorm stil. Deze ventilator zorgt ervoor dat er constant nieuwe lucht door de radiator loopt, tot wel 30m3 per uur. Hierdoor zal de radiator de ruimte sneller opwarmen, omdat de lucht goed circuleert. Dat zorgt er ook voor dat je dus minder lang hoeft te stoken, en minder gas verbruikt!

De ventilatoren zijn niet heel goedkoop, maar wanneer je radiatorventilatoren gebruikt, kan je tot wel 10% besparen op de gasrekening. Dat kan met de huidige prijzen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Je kan de ventilatoren dus al in één winter terug verdienen!

5. Trek de stekker uit en gebruik stekkerdozen

Elektrische apparaten die niet worden gebruikt maar wel op het stopcontact aangesloten zijn, kunnen kleine hoeveelheden energie verbruiken. En al die kleine beetjes zorgen voor best wat overbodig stroomverbruik, stom! Wil jij dat voorkomen? Trek dan de stekker uit het apparaat als die niet aan hoeft te staan.

Er zijn slimme stopcontacten met ingebouwde energiebesparingsfuncties, die de stekker automatisch uitschakelt als het apparaat in kwestie op stand-by staat. Gebruik stekkerdozen, liefst met een schakelaar, voor apparaten die bij elkaar staan, zoals bijvoorbeeld je computer en printer. Met een stekkerdoos kun je verschillende apparaten tegelijk uitschakelen.

6. Dicht de naden en kieren

Waarschijnlijk kun je in jouw huurwoning de hoeveelheid warmte die verloren gaat via tocht verminderen. Dit doe je met tochtstrips/ deurdrangers/ een brievenbusborstel enz. Een huis met veel naden en kieren is namelijk ‘lek’. ‘Koude lucht stroomt je huis in en verwarmde lucht je huis uit. Je huis voelt daardoor kouder aan. Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning scheelt zo’n 70 m3 gas per jaar. Dat komt neer op een besparing van 60 euro per jaar.

De meeste huisbazen laten dit soort kleine isolerende ingrepen aan huurders, maar het is wel verstandig om toestemming te vragen aan de verhuurder, want als je er weinig ervaring mee hebt, kan het rommelig worden.

7. Wassen en drogen

De wasmachine verbruikt het meeste energie voor het verwarmen van het water. Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Volgens de Consumentenbond kun je met een was op 30°C de helft besparen ten opzichte van een was op 40°C. Je bespaart ook energie door de trommel goed te vullen.

Ook het drogen kan energiezuiniger. Heel veel was hoeft helemaal niet in de droger maar kan prima op een wasrek gehangen worden. Daarmee bespaar je veel elektriciteit. Extra tip: gaat de was wél in de droger? Centrifugeer dan de was in de wasmachine op de hoogste stand. Zo is er al veel water uit de kleren en hoeft de droger minder lang aan.

8. Zet de verwarming een graad lager

Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 90 euro per jaar, stelt Milieu Centraal. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent.

9. Bespaar op de koelkast

Het allerbeste is om een energiezuinige koelkast aan te schaffen. Oudere koelkasten verbruiken namelijk behoorlijk veel energie. Maar omdat in huurhuizen vaak een ingebouwde koelkast zit is dat niet altijd mogelijk. Daarom delen we graag andere tips met je die ervoor zorgen dat jij je koelkast optimaal gebruikt.

Als je iets uit de koelkast wilt pakken, even wilt gebruiken en daarna het er weer in wilt stoppen: laat dan de koelkastdeur open. Als je de koelkast-deur wel open en dicht doet zorgt dit namelijk voor luchturbulentie. Door die luchtturbulentie komt er warme en vochtige lucht in de koelkast die ervoor zorgt dat de koelkast opwarmt. Dit gebeurt ook wel als je de deur een langere tijd open zet, maar per saldo is dit minder. Let op: Natuurlijk moet je de koelkast nooit urenlang open laten staan, want dat zorgt voor enorm veel energiegebruik.

Extra tip: heb je een tweede koelkast. Bijvoorbeeld in de schuur staan met wat voorraad? Overweeg dan of het nog echt nodig is. Een koelkast, en met name een oude koelkast verbruikt best veel energie. Is de deur uitdoen nog een stap te ver? Wellicht kun je ‘m uitzetten en meer gebruiken als kast tot het moment dat je het echt nodig hebt.

Extra tip: zet geen hete dingen in de koelkast. Laat het eerst afkoelen op het aanrecht. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken om de koelte te bewaren.

10. Plaats buisisolatie & bandagefolie

Met deze tip kan je zeer eenvoudig besparen op jouw gasverbruik. Buisisolatie heb je wellicht wel eens eerder gezien. Dit is het grijze schuim wat je wel eens rondom waterleidingen ziet zitten. Het idee is dat je minder warmte verliest in de warm-water-leidingen doordat deze beter geïsoleerd zijn. Je past dit toe in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan de zolder of een logeerkamer.

Installatie is zeer eenvoudig en zorgt direct voor een besparing. Je kan stellen dat je ongeveer 3m3 gas per jaar kan besparen, per meter buisisolatie die geplaatst is. Met de huidige gasprijzen al snel zo’n € 10 per jaar, terwijl een meter buisisolatie een stuk goedkoper is.

Extra tip: combineer de buisisolatie met bandagefolie. Dit is een dunne, sterke folie die bijna geen warmte uitstraalt. De folie kan je makkelijk om buizen wikkelen of in stroken plakken. Hiermee wordt de warmte uitstraling van de buizen voor 95% tegengehouden. In combinatie met de traditionele buisisolatie wordt daardoor bijna al het warmteverlies van de verwarmingsbuizen tegengegaan.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Wij houden je op de hoogte.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, financieringen en subsidies, activiteiten en nog veel meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan