Zet ‘m op 60, zo gepiept!

Heb jij een oudere cv-ketel? Dan kan je handmatig de ketelwatertemperatuur instellen. Daarmee bespaar je in een paar minuten tot wel €140,- per jaar (gebaseerd op een prijs van €2,37/m3 gas uitgaande van een besparing van 94 tot 140kg C02). Maar wat zijn de voor- en nadelen van de temperatuur van de ketel op 60°C zetten? Frank Spruit is specialist bij het energieloket. Hij legt het je graag uit.

Waarom staat de cv-ketel eigenlijk zo hoog ingesteld?

De installateur stelt de watertemperatuur van de verwarming standaard hoog in. Dat doet hij zodat het in jouw huis gegarandeerd warm blijft, zelfs bij uitzonderlijke situaties waarbij het buiten min 10 is. De installateur gaat er dan ook vanuit dat jouw woning erg slecht geïsoleerd is. Maar de échte situatie in jouw woning is vaak veel gunstiger.

In het voor- en najaar kan de cv-ketel met een lagere temperatuur voor het verwarmingswater volstaan, bijvoorbeeld 50 of 60°C. Als de woning is na-geïsoleerd kan je ketel waarschijnlijk op 50°C nog goed functioneren. En met zeer goed na-geïsoleerde woningen kan de temperatuur zelfs nog lager! De aanvoertemperatuur regel je normaal gesproken in het displaymenu van de ketel. Als het menu niet duidelijk is, kijk dan in de handleiding van de ketel hoe je de temperatuur kan instellen. Op de website van MilieuCentraal kan je uitleg vinden over het instellen.

Wat gebeurt er als ik mijn cv-ketel op een lagere temperatuur zet?

Oudere ketels met een oude thermostaat slaan aan als de binnentemperatuur te laag is en schakelen uit als de kamer op temperatuur is. Daarbij stookt de ketel het verwarmingswater op tot een hoge temperatuur van bijv. 75 of 80°C. Bij hele oude ketels kan zelfs 90°C voorkomen. Als de ketel afslaat, zijn de radiatoren, het leidingwerk en de ketel nog allemaal heet. De CV-pomp draait daarom nog even door. Dit zorgt ervoor dat de warmtetoevoer naar de kamer nog even doorgaat en dat het daar warmer wordt dan noodzakelijk is. Dit leidt tot onnodige warmteverliezen door de constructie (transmissie) en ventilatie. Bovendien: als de ketel een hoge temperatuur moet leveren, brandt hij met een lager rendement dan wanneer hij het verwarmingswater maar tot 50 of 60 graden hoeft te verwarmen.

Als je CV-ketel op een lagere temperatuur staat zorgt dat voor:

  • Minder leidingverliezen;
  • Een constantere temperatuur in huis;
  • Een betere regelbaarheid op de slaapkamers;
  • Een hoger rendement van de ketel, én dus lagere stookkosten.

Als het op een koude winterdag toch niet goed warm wordt, dan kan je de temperatuur (tijdelijk) wat hoger instellen.

 Hoe werkt dat ‘een hoger rendement’?

‘’Bij de verbranding van aardgas in de ketel wordt aardgas omgezet in CO2 en waterdamp. De moderne HR-ketel condenseert de waterdamp in de rookgassen. Daardoor gebruiken ze niet alleen de verbrandingsenergie uit het aardgas, maar ook de condensatiewarmte uit de rookgassen. De verbrandingswaarde (onderwaarde) van het gas is 31,65 MJ per m3. De verbrandingswarmte inclusief de condensatiewarmte is 35,17 MJ per m3 aardgas. Er kan dus ruim 10% meer warmte uit het gas worden gehaald. Dat betekent dat je minder gas nodig hebt voor de verwarming.’’

 Kan elke ketel op 60°C worden gezet?

Het is met name bedoeld voor oudere cv-ketels. Moderne ketels zijn zogenaamde modulerende ketels. Als deze is voorzien van een optimaliserende (modulerende) thermostaat, dan zorgt die er automatisch voor dat een groot deel van de tijd de ketelwatertemperatuur lager is. Of de ketel modulerend is, kan je in de handleiding van de ketel zien. Ook kan je kijken of de radiatoren na het opstoken, gedurende langere perioden handwarm of net iets warmer blijven. Een niet modulerende ketel gaat namelijk beurtelings aan (radiatoren heet) en uit (radiatoren koelen helemaal af). Als je een modulerende ketel hebt, hoef je dus geen lagere verwarmingstemperatuur in te stellen.

Bij combiketels kan je vaak twee temperaturen instellen: verwarming en warm tapwater.

  • De temperatuurinstelling van de verwarming kan je uitproberen zoals hierboven beschreven.
  • De temperatuur van het warm tapwater (water uit bijvoorbeeld de douche) hoeft ook niet onnodig hoog te zijn. Geadviseerd wordt om deze op 60°C in te stellen. Maar wel belangrijk om deze niet lager te zetten dan 55- 60°C. Bij een te lage temperatuur kan namelijk de legionellabacterie in het water terecht komen. Daar kan je ziek van worden

En zijn er dan ook nog nadelen als ik mijn Cv-ketel op 60°C zet?

‘’Echte nadelen zou ik het niet noemen. Het zijn hooguit minpunten.’’ Maar hieronder zetten we ze dan toch op een rijtje:

  • Bij een strenge winterperiode met vorst kan het voorkomen dat je woning niet meer goed warm wordt met radiatoren van 60°C. In dat geval moet je tijdelijk de keteltemperatuur weer hoger instellen. Tip: Vergeet niet dat je de Cv-ketel op 60°C hebt gezet. Als je denkt dat je ketel niet goed meer werkt en je belt de monteur, dan krijg je daarvoor een rekening. Zonde! Deze rekening zorgt er dan voor dat alle winst van de lagere keteltemperatuur weer teniet wordt gedaan.
  • Bedenk ook, dat met een lagere temperatuur van het verwarmingswater de kamer wat minder snel opwarmt. Een radiator op 60°C straalt minder warmte uit dan een radiator met een warmte van 75°C. Daardoor kan het, bij een matig geïsoleerde woning, ’s ochtends iets killer aanvoelen. Als je dit niet prettig vindt, kan je beter de keteltemperatuur weer wat hoger instellen. Dit is beter dan de nachtverlaging stop te zetten. Nachtverlaging levert namelijk drie keer zoveel op als het verlagen van de keteltemperatuur.

 

Wij houden je op de hoogte.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, financieringen en subsidies, activiteiten en nog veel meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan