Winter…Wel of niet de thermostaat ’s nachts lager zetten?

Energieloket Rivierenland zocht uit wat het meest energiezuinig én comfortabel is.

 

 Om geld en energie te besparen zetten veel mensen voor het slapen gaan de temperatuur flink naar beneden. Maar moeten we dat ook in de winter doen? Verbruikt de verwarming dan niet éxtra veel energie om het ’s ochtends weer op temperatuur te krijgen? Daarnaast is opstaan in een koud huis ook helemaal niet lekker. Dus is het dan niet beter om in de winter ‘s nachts je thermostaat op een aangename temperatuur te houden? Het energieloket zocht het uit!

’s Avonds daalt de buitentemperatuur, de zon schijnt niet en er is niemand aanwezig in de verwarmde kamers. Ook de overige warmtebronnen (computer, televisie, koffiezetapparaat e.d.) zijn dan meestal uitgeschakeld. ’s Nachts het huis op temperatuur houden kost logischerwijs veel energie. De ketel moet dan extra hard stoken. Dit geldt ook voor woningen met vloerverwarming.

Stralingswarmte is erg comfortabel

Als je de radiatoren ’s nachts niet lager zet zijn de vertrekken ’s ochtends op temperatuur. Echter de radiatoren zijn koud omdat de ruimtes op temperatuur zijn en de verwarming dus niks meer hoeft te doen. Je maakt dan dus geen gebruik van de stralingswarmte van de verwarming. En dat voelt nou juist zo lekker aangenaam in de ochtend.

Klokthermostaat zet je verwarming aan voordat je wakker wordt

Als je een klokthermostaat hebt, kun je die zo instellen dat de verwarming een uur voordat je wakker wordt. Deze kun je kopen bij de (online) bouwmarkt tussen de € 25 en € 160. Heb je geen klokthermostaat, dan kun je ook de verwarming aanzetten en weer even in je bed duiken. Maar dat is natuurlijk geen ideale situatie.

Zoek de balans tussen nachtverlaging en comfort

Je hebt dus meerdere opties:

  • Je zet de temperatuur ’s nachts +/- 5˚ lager en stelt met een klokthermostaat in dat de verwarming een uur voor opstaan weer aangaat. Je bespaart dan nog steeds geld en energie.
  • Je zet de temperatuur ’s nachts +/- 5˚ lager en accepteert dat je het ’s ochtends eerst even koud hebt. Dit is de meest energiezuinige optie. Je ketel moet wel iets harder werken dan in de andere seizoenen om op temperatuur te komen, maar je zult er nog steeds energie mee besparen.
  • Je zet je thermostaat ’s nachts slechts 1˚ of 2˚ lager i.p.v. +/- 5˚. Zo verspil je minder energie en kun je ’s ochtends gebruik blijven maken van de stralingswarmte zodra je de verwarming weer hoger zet. Deze optie heeft de beste balans tussen comfort en energiezuinig wonen.

Tot slot nog een paar tips

Zorg ervoor dat de radiatoren goed hun warmte kunnen afgeven. Leg dus geen spullen op de radiator en zet er geen bank tegenaan. Ook kan de verwarming minder goed z’n werk doen als je er gordijnen voor hangt.

Wil je nog meer tips?

Wil je nog meer tips om snel en goedkoop energie te besparen? Vraag de energiebespaarmeter aan.

Vraag de energiebespaarmeter aan