Wat verandert er aan je energierekening per 2024?

Je energierekening wijzigt in 2024 door een aantal ontwikkelingen.

Publicatiedatum: 16 januari 2024

Vanaf 2024 zijn er wijzigingen die invloed hebben op je energierekening. Deze aanpassingen betreffen zowel gas- als elektriciteitskosten.

Belasting op gas stijgt
In 2024 gaat de energiebelasting op gas aanzienlijk omhoog. Dit betekent dat de gasprijs bij alle leveranciers merkbaar zal stijgen. Het gevolg hiervan is een toename in de maandelijkse gaskosten voor de gemiddelde consument.

Belasting op stroom daalt
Aan de positieve kant verlaagt de overheid het belastingtarief op elektriciteit. Deze daling leidt tot een vermindering van de elektriciteitskosten op maandbasis, uitgegaan van een gemiddeld elektriciteitsverbruik.

Heffingskorting neemt toe
Een positieve ontwikkeling is de stijging van de heffingskorting, ook bekend als ‘vermindering energiebelasting’. Dit betekent dat je meer korting krijgt van de overheid op je totale energiekosten.

Toename van netbeheerkosten
Een minder gunstige ontwikkeling is de stijging van de netbeheerkosten. Deze verhoging is nodig voor investeringen in het verbeteren en onderhouden van het stroom- en gasnetwerk, wat resulteert in hogere maandelijkse kosten voor de consument.

Geen energieprijsplafond of energielastenverlichting
In 2024 zal de overheid minder doen om de hoge energiekosten voor huishoudens te verminderen. Er komt geen prijsplafond en geen energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. Wel krijgt het Noodfonds Energie, dat eerder werd opgericht, een vervolg. Vanaf 22 januari 2024 kun je het hier aanvragen. Je komt hiervoor in aanmerking als je inkomen laag is en je energiekosten hoog (meer dan 8 tot 10% van je inkomen).

Inzicht in je energierekening
Op de eerste rekening van 2024 zul je zien wat deze wijzigingen voor jouw tarieven betekenen, maar energieleveranciers sturen meestal ook een apart bericht wanneer de tarieven wijzigen met daarin uitleg over de wijzigingen. Je kunt ook online je tarieven inzien of opvragen bij je energieleverancier.

Zelf je energierekening verlagen
Wil je weten hoe je zelf je energierekening kunt verlagen door energie te besparen? En weet je niet waar te beginnen? Wij bieden je inzicht met deze hulpmiddelen (voor koopwoningen).
Ben je huurder? Ook dan hebben we een handig overzicht met maatregelen die je kan nemen. Je vindt ze hier.