Wat betekent de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 voor (toekomstige) zonnepaneelbezitters?
Publicatiedatum: 19 december 2024
Het is nu officieel: De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 in één keer afgeschaft. De Eerste Kamer stemde op 17 december 2024 in met dit plan. Dit betekent dat zonnepaneelbezitters per 2027 hun teruggeleverde stroom niet meer kunnen wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Wat verandert er precies en welke gevolgen heeft dit voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of overwegen deze aan te schaffen? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij.
Lagere terugleververgoeding
De salderingsregeling houdt in dat je als zonnepaneeleigenaar tot 2027 een vergoeding ontvangt voor de teruggeleverde stroom. Deze vergoeding is gelijk aan het tarief dat je betaalt voor afgenomen stroom, inclusief energiebelasting en btw. Na de afschaffing van de salderingregeling ontvang je nog steeds een vergoeding maar deze zal lager zijn. Bepaald is dat de vergoeding tot 2030 minimaal 50% moet zijn van het kale tarief (dus zonder energiebelasting en btw) dat je betaalt voor het afnemen van stroom bij je energieleverancier. Vanaf 2030 mag de energieleverancier dit zelf bepalen maar het tarief moet wel ‘redelijk’ zijn heeft het kabinet besloten.
Wat gebeurt er met de terugleverkosten?
De terugleverkosten die de meeste energieleveranciers sinds 2023 zijn gaan rekenen waren juist mede het gevolg van de salderingsregeling. Komen ze dan helemaal te vervallen? Dat dan weer niet. Voor energieleveranciers zorgen klanten met zonnepanelen voor extra kosten. Vanaf 2027 mogen zij de kosten voor het salderen niet mee berekenen maar wel overige kosten zoals onbalanskosten. De terugleverkosten zullen dus (waarschijnlijk) dalen maar niet verdwijnen.
Wat is het gevolg voor de terugverdientijd? Wat kun je zelf doen?
Heb je al zonnepanelen dan zullen vanaf 2027 de terugleverkosten dalen maar zal je energierekening door de lagere terugleververgoeding toch stijgen. Wat het gevolg hiervan is voor de terugverdientijd is afhankelijk van de tarieven die energieleveranciers gaan rekenen en je energieverbruik.
Om de financiële gevolgen voor je energierekening en de terugverdientijd te beperken kun je zelf ook wat doen. Naast het vergelijken van de tarieven van energieleveranciers kun je kosten besparen door meer van je zonnestroom zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld door te wassen of je elektrische auto op te laden als de zon schijnt. Slimme technologieën kunnen helpen om je energieverbruik beter af te stemmen op de momenten dat je stroom opwekt. Of een thuisbatterij vanaf 2027 interessant is valt door de vele ontwikkelingen nog moeilijk te zeggen maar momenteel is een thuisbatterij geen goede optie. Je leest er hier meer over op de website van Milieu Centraal
Zonnepanelen blijven aantrekkelijk
Of je nu zonnepanelen hebt of overweegt, ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen een slimme en duurzame investering:
- Je bespaart op je energiekosten doordat je zelf stroom opwekt en verbruikt en minder stroom afneemt bij je energieleverancier. Hierdoor wordt je ook minder afhankelijk van fluctuaties in de stroomprijzen
- Door meer zonnestroom zelf te gebruiken kun je nog meer besparen en je terugverdientijd verkorten
- De aanschafkosten van zonnepanelen zijn sterk gedaald waardoor de terugverdientijd korter is
- Nadat je je investering hebt terugverdiend profiteer je nog vele jaren van gratis stroom
- Door groene stroom op te wekken draag je bij aan een duurzame toekomst