Wachten op waterstof?
Moet ik wel een warmtepomp nemen als straks blijkt dat we op waterstof onze huizen kunnen verwarmen?
Publicatiedatum: 7 september 2022
Allereerst een technisch verhaal over efficiëntie
Als we kijken naar de efficiëntie, verliest waterstof het van de warmtepomp. En dan hebben we het over de efficiëntie van de totale keten (dit is de optelsom van de waterstofproductie, het transport en de ketel). Deze is met de huidige technologie zo’n 50%. Dat betekent dat we voor elke kWh aan warmte twee keer zoveel zonne-energie op moeten vangen. Dat moeten we natuurlijk niet willen. Er is nu al te weinig ruimte voor het plaatsen van windmolens en zonneparken.
Daarom wordt er nu al gesproken over een combinatie van waterstofketel met hybride warmtepomp. Dat betekent dat je voor de winterpiek een heel waterstofnetwerk in de grond blijft houden, zonder dat het de rest van het jaar wordt gebruikt. En bovendien blijft het minder efficiënt dan de volledige warmtepomp.
De ketenefficiëntie van de warmtepomp, zonnepanelen en thuisaccu is ongeveer 350 – 400%. Dat betekent dat we van de zonne-energie die we opvangen, 4 keer zoveel warmte kunnen maken. En ook de efficiëntie van deze keten neemt toe.
De warmtepomp heeft nog een extra voordeel: hij kan ook koelen en met de warme zomers is dit een grote plus!
Een logische vraag: moeten we wachten op de technologie van waterstof?
Ondanks deze voordelen voor de warmtepomp begrijpt energieadviseur Frank Spruit deze vraag maar al te goed: “We moeten nu eenmaal zonder aardgas ons huis en water verwarmen. En daarvoor is een investering nodig. Daar zitten we met z’n allen eigenlijk niet op te wachten, maar het zal wel moeten. Dat mensen en gemeenten dan hopen op een goedkopere oplossing, is heel begrijpelijk.”
Maar is het wachten op waterstof voor thuisgebruik reëel?
“Ik denk van niet” zegt Frank Spruit. “Naast het nadeel van de ketenefficiëntie is het, zoals het er nu voor staat, nog niet veilig genoeg om thuis te gebruiken. Het duurt nog decennia voordat de technologie voldoende ontwikkeld is en voordat de duurzame waterstofproductie op gang is gekomen en alle gasnetwerken zijn aangepast.”
Niet genoeg waterstof
“Wat we ook zeker weten, is, dat we over 10 jaar niet genoeg duurzame waterstof kunnen produceren om iedereen, die dat wil, van waterstof te kunnen voorzien. En dan komt er een run op. De industrie, de transportsector, de elektriciteitssector willen allemaal waterstof. Je kan wel raden wat dat dan met de prijzen gaat doen. En over 10 jaar zijn er zoveel warmtepompen bijgekomen in Nederland, dat we er met z’n allen aan gewend zijn.
Wij houden je op de hoogte.
Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, financieringen en subsidies, activiteiten en nog veel meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan