Overvloed in Zuilichem

Wonend in Amsterdam en Den Haag en éígenlijk wel wat meer buiten willen. Zo zijn Jan Maarten Fernig met zijn vrouw Margje Beekenkamp in 2008 in Zuilichem beland. Ze vielen voor een huis uit ongeveer 1855, vlak onder de dijk.  

Jan Maarten: ”De vorige bewoners hadden dit huis al goed opgeknapt. Dak-.vloer- en muurisolatie waren al aanwezig en voldoen aan de toen geldende normen. Ondertussen zijn die normen wel verhoogd, maar we komen al een heel eind.”

Beginnen met laaghangend fruit

Maar Jan Maarten wilde meer. “Tja, dan begin je met wat kleine aanpassingen die al wel veel opleveren. Zo hebben we eerst de verlichting aangepakt: alle gloeilampen eruit en led erin. Denk trouwens maar niet dat het toen dat mooie licht was als dat er nu is: ledverlichting heeft zich ondertussen sterk verbeterd. Ook hebben we folie aan de achterkant van de radiatoren geplakt. Voor een tientje en een paar uurtjes prutsen, ben je klaar.” Een handigheidje is ook het goed afstellen van je radiatoren en cv-ketel. Jan Maarten kocht thermostickers voor op de radiatoren. Een kwestie van zo nu en dan even de verwarmingen langs te lopen en bij te sturen als ze op temperatuur zijn.  “Mooi toch? Allemaal kleine maatregelen die amper geld kosten maar toch voor een verlaging van je energierekening zorgen”.  Niet alleen een lagere energierekening maar comfort is ook een belangrijk component. “We filteren ons water, het kalk wordt eruit gehaald. Zo kunnen we met de helft minder zeep toe: minder chemicaliën en geen ontkalkingprocedures voor onze apparaten!”

Gebruik maken van de vruchtbare grond in de Bommelerwaard

Jan Maarten is erg verguld met de vruchtbare klei in de Bommelerwaard: “Maak daar dan gebruik van! De appelboomgaard, de bramenstruiken, de pruimen en de vijgen: de oogst is te veel om zelf te eten. We maken er jam van, laten het persen tot appelsap en verkopen ons overschot.”  Maar ook de wilgen die aan het slootje staan, worden gebruikt als stookhout voor hun twee hoge rendement houtkachels. “De dikke takken van de oudere bomen stop ik in de grond, wilgen groeien snel. De kleine takken gaan door de hakselaar en van de dikkere takken zaag ik blokken. Altijd energie!”

Vliegwieleffect: begín gewoon met verduurzamen!

Dat verduurzaming niet alleen goed voor onze aarde is, maar ook voor je portemonnee, is iets dat Jan Maarten steeds haarscherp voor ogen heeft.  “We wekken al jarenlang energie met onze zonnepanelen. Het overschot lever ik terug en verdien zo geld, terwijl ik er niets voor doe! Nu had ik nog een paar goede omvormers in mijn hok liggen. Ik kocht een paar zonnepanelen op Marktplaats en verkoop die elektriciteit aan mijn energiemaatschappij . Zolang dit nog mogelijk is,  heb ik financieel voordeel van mijn duurzaam opgewekte stroom! Kijk, dát bedoel ik nu:  We gaan er ecologisch én economisch op vooruit. Die winst investeer je weer in het verder verduurzamen van je huis. En dat levert dan ook weer besparing op. Zo ontstaat een mooi vliegwieleffect.”

Wat wordt het volgende verduurzamingsproject?

Jan Maarten en zijn vrouw blijven bezig. De volgende verduurzamingsprojecten staan al weer in de startblokken.  En dat zal nog wel even doorgaan, zolang het maar goed voor onze aarde is.  En rendabel.

Vraag een keukentafelgesprek aan met een energiecoach

Ben je net als Jan Maarten enthousiast over energie besparen? Maar weet je niet waar je moet beginnen in jouw huis? Vraag dan een keukengesprek aan van met een van onze vrijwillige energiecoaches.