“Nu de energieprijzen stijgen passen we eindelijk ons gedrag aan.”

2022

Anne woont met haar vriend en zoon (2) in Culemborg en vinden het zonde om elke maand zoveel geld aan energie te besteden. Ze hadden al maatregelen genomen door zonnepanelen te installeren maar met de stijgende energieprijzen zien ze toch, met pijn in hun ogen, de maandelijkse lasten stijgen. Ze besloten het goed aan te pakken en begonnen bij de basis: hun gedrag!

Tussenwoning 115 m3, bouwjaar 1980

Januari 2021: 127 m3

Januari 2022: 113 m3

Verbruik omlaag, kosten omhoog

“We hebben met kleine gedragsaanpassingen ongeveer 10 % aan gas bespaard, maar door de prijsstijgingen zijn we toch meer geld kwijt. Jammer, maar dat is nu eenmaal zo. We hebben nu niet het budget om grote maatregelen te treffen, dus we hebben voornamelijk ons gedrag aangepast. En dat is wonderbaarlijk snel terug te zien in het verbruik!”

Anne deelt graag een aantal tips die haar helpen om het energieverbruik te verminderen.

1.     Verplaatsen werktafel naast de verwarming.

“Sinds corona zijn we veel meer thuis. En als je stilzit achter je bureau heb je al snel de neiging om je verwarming hoger te zetten. Door de inrichting van de woonkamer aan te passen, staat de werktafel nu tegen de verwarming aan en hoeven we niet de hele ruimte te verwarmen om dat kleine hoekje warm te houden.”

2.     Thuiswerksokken

“Voordeel van thuiswerken is natuurlijk ook dat je niet elke dag strak in het pak hoeft. Niemand zit immers wat je aan hebt onder de tafel. Ik kan er enorm van genieten om ’s ochtends lekkere dikke sokken aan te trekken. Of soms zelf 2 over elkaar heen. Je kunt er ook voor kiezen om je schoenen aan te trekken, maar dat zit minder gezellig.”

3.     Terugdraaien verwarming

“Alle credits hiervoor gaan naar mijn vriend die letterlijk en figuurlijk de knop om heeft gezet. Elke avond zet hij structureel de verwarming om 22.00 op 16 graden. En degene die de volgende ochtend als eerste opstaat draait het weer naar 18.5 graad. Ons huis is voldoende geïsoleerd en daarmee warm genoeg is voor ons. Zo af en toe draai ik het een paar uurtjes naar 20 graden als ik ik het niet comfortabel meer vind. Maar dat is meer uitzondering dan regel.”

4.     Energiezuinige koelkast

“We hadden jarenlang een oude koelkast. Waarvan we al het idee hadden: die slurpt vast energie. Dus toen we een nieuwe koelkast gingen aanschaffen, hebben we heel bewust voor de meest energiezuinige variant gekocht binnen ons budget. Dat betekent dus geen coole Amerikaanse koelkast maar een standaard model dat bijdraagt aan ons doel om de energiekosten binnen de perken te houden.”

Wat staat er nog op de planning?

“Er is nog steeds een aantal relatief kleine maatregelen die we kunnen nemen om energie te besparen. We kunnen bijvoorbeeld een klokthermostaat kopen om niet meer elke dag handmatig de thermostaat aan te passen. En aan de deur van de gang willen we een deurdranger hangen zodat we die niet meer vergeten dicht te doen. En zodra we een nieuwe wasmachine aanschaffen zullen we wederom kiezen voor het meest energiezuinige model binnen ons budget.”

Volg het energieloket

We blijven Anne volgen in haar verduurzamingsproces. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg het energieloket op Facebook om op de hoogte te blijven van haar en het energie besparen met kleine, simpele maatregelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief