“Gaan we voor de warmtepomp of wachten we op een ander alternatief?”

2021

Bas, zijn partner en hun baby van drie maanden wonen sinds kort in Beneden-Leeuwen. Ze hebben Apeldoorn verruild voor een boerderij uit 1880 in gemeente West Maas en Waal en hebben hun woning al bijna aardgasvrij-ready gemaakt. Een grote opgave. Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?

Bas is projectmanager ver- en nieuwbouw aan de Universiteit van Wageningen en weet dus van de hoed en de rand. Daarom was hij resoluut bij de aankoop van de boerderij: die energierekening moet drastisch naar beneden. Toen ze in het huis kwamen wonen hadden ze namelijk een energierekening van € 400,- per maand. Door hun recente isolatiewerk is dat teruggebracht naar € 250,-. Het doel is om onder de € 150,- te komen.

Subsidie: zelf isoleren of uitbesteden

“We hebben vooral veel geïsoleerd. Dat was ook echt nodig. Ik heb eigenlijk alles zelf gedaan, behalve de isolatie waar we subsidie voor kregen. Dat is namelijk een van de voorwaarden om subsidie te krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld ook minimaal twee isolerende maatregelen laten uitvoeren. Wij hebben voor de gevel, vloer, dak en beglazing subsidie aangevraagd.”

Isoleren aan de binnenkant of buitenkant van de boerderij

De muren van een oude boerderij isoleren is lastig. De boerderij had een eensteensmuur en de buitenkant is erg karakteristiek. “We hebben het op twee verschillende manieren aangepakt. In het voorhuis hebben we aan de binnenkant geïsoleerd om de karaktereigenschappen te kunnen behouden. In het achterhuis hebben we aan de buitenkant laten isoleren om zoveel mogelijk woonoppervlak te behouden. Muren kunnen door isolatie namelijk behoorlijk dik worden. Zo is de gevelbreedte bij de kozijnen nu 60 cm. Het creëert wel gelijk een mooie zitvensterbank. Ik zit regelmatig in de vensterbank om te bellen.

Isoleren kan niet zondermeer, in ons geval hebben we een bouwvergunning nodig gehad omdat het bouwvolume werd vergroot; de woning is rondom 30cm hoger en breder geworden.”

Wel of geen warmtepomp

Nu bijna alles is geïsoleerd, is het tijd om na te denken over aardgasvrij wonen. “We zijn er klaar voor om van het gas af te gaan. Maar we weten niet zo goed waar we goed aan doen. Moeten we nou € 20.000,- investeren in een (bodem-)warmtepomp of kunnen we beter wachten tot de gemeente een ander alternatief heeft? We wachten sowieso even komende winter af. Onze cv staat op 30 °C en we verwarmen enkel met vloerverwarming. We willen testen of we voldoende geïsoleerd zijn dat we daarmee onze woning kunnen verwarmen. Zo ja, dan valt een warmtepomp binnen de opties. Ook omdat een warmtepomp kan koelen in de zomer.

Vleermuis- en huismuskasten

“We hebben tijdens de verbouwing ook gedacht aan de natuur, niet omwille van verplicht compenseren. Maar gewoon, omdat het leuk en leerzaam is. We hebben een rand onder de dakpannen waar vogels zich kunnen nestelen door het vogelschroot 1 pannenrij hoger te plaatsen. Ook hebben we drie vleermuis- en vijf huismus inbouwstenen in de muur laten metselen. Leven met de natuur kost bij juist plannen niet veel geld en levert geen overlast. Ik wil andere huiseigenaren dan ook bewust maken en enthousiasmeren om natuur-inclusief te (ver)bouwen.” De kasten hangen er nu drie weken dus we zijn benieuwd wanneer we leven gaan zien.

Drie tips van Bas

  1. Kijk of er in jouw gemeente naast landelijke subsidies ook gemeentelijke subsidies of financieringsmogelijkheden zijn.
  2. Via ubakus.de kun je online je woongegevens invoeren en de warmtelijn van je woning simuleren
  3. Ben je geen kenner op het gebied van energiezuinig wonen? Vraag dan een gratis keukengesprek aan met een energiecoach. Dat is een goed startpunt naar duurzamer wonen.

Warmteplannen per gemeentewijk

Elke gemeente moet voor eind 2021 een Transitievisie Warmte vaststellen. Met deze Transitievisie maken gemeenten het tijdspad inzichtelijk: wanneer kunnen welke wijken of buurten van het aardgas worden afgekoppeld. Voor de wijken of buurten die voor 2030 gepland staan, maakt de gemeente ook al de mogelijke warmte-alternatieven bekend.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van energiezuinig wonen via de nieuwsbrief van je energieloket. Wat staat er allemaal in? Je leest wat er allemaal lokaal wordt gedaan op het gebied van duurzaam wonen. Ook krijg je kleine en grote tips om je huis energiezuiniger te maken. Daarnaast vertellen we je over de laatste updates rondom subsidies. En je hoort over de speciale collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie.

Al ruim 11.000 woningeigenaren uit de regio Rivierenland gingen je voor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief