“Een jaren ’70 woning is makkelijk om te verduurzamen, want er is nog niks gedaan.”

Boukje Hamersma is energieadviseur en coördinator duurzaamheid bij Energieloket Rivierenland. Zij is net verhuisd naar een jaren ’70 woning in Zaltbommel en staat nu zelf voor de keuze wat ze wel en niet aan haar huis wil verduurzamen. Hoe pakt een expert als Boukje dat aan? Wie schakelt zij in en waar haalt ze haar informatie vandaan?

2021

Ramen en kozijnen zijn de zwakste schakel

Een jaren ’70 woning is makkelijk om te verduurzamen: er is namelijk nog niks gedaan, dus je kunt het direct goed doen. In Boukje haar huis zit nog oud dubbel glas in. Dat isoleert niet goed genoeg en moet dus vervangen worden. “Ik laat allereerst de kozijnen doen, dat was sowieso nodig. Als je daar dan toch mee aan de slag gaat, kun je net zo goed triple glas overwegen (driedubbel glas). Door kozijnen en ramen gaat relatief veel warmte verloren. Daarna laat ik de spouwmuur bijvullen: dat sluit dan straks mooi op de nieuwe kozijnen aan.”

Subsidie

“Voor de kozijnen met beglazing en de spouwmuur kan ik de ISDE-subsidie aanvragen. Je moet namelijk minimaal twee isolerende maatregelen treffen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Verder laat ik de vloer en de berging op zolder isoleren. Het dak heeft helaas niet voldoende oppervlak om daar subsidie voor aan te vragen omdat daar een deel al van is geïsoleerd. Ook ga ik nog onderzoeken of een hybride warmtepomp in mijn plaatje past.”

Waar schakelt een energieadviseur zelf advies voor in: ventilatie

Met al die isolerende maatregelen zit de woning zometeen potdicht. Het is dan extra belangrijk om aan ventilatie te denken. Je wilt immers dat je vervuilde lucht afgevoerd wordt en verse zuurstof het huis binnenkomt. “Nu heb ik één troosteloos ventilatieroostertje, dus daar moet wat aan gedaan worden. Ik ga hiervoor een aantal bedrijven in de regio aanschrijven om bij mij thuis te komen kijken wat de beste oplossing is in mijn woning. Of dat een centraal of decentraal ventilatiesysteem is of iets met warmteterugwinning, ik ben benieuwd!”

Tip van de energieadviseur

Boukje vindt het belangrijk dat als je meerdere maatregelen wilt uitvoeren, je een doordacht plan maakt: “Zoals bij mij het geval is: eerst de kozijnen, daarna de spouwmuurisolatie. Daarnaast zijn er materialen die erg lange levertijden hebben, soms wel maanden. Ook kan het zijn dat je installateur het druk heeft of te weinig personeel. Ook komen veel bewoners op hetzelfde moment met een aanvraag, bijvoorbeeld als een subsidieregeling bijna afloopt. Houd met al deze elementen rekening in je planning.”

Volg het energieloket

We blijven Boukje volgen in haar verduurzamingsproces. Want we zijn benieuwd hoe de uitvoering zal gaan, de subsidieaanvraag, maar ook hoeveel wooncomfort het uiteindelijk zal opleveren en of haar energierekening naar beneden gaat. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg het energieloket op Facebook om op de hoogte te blijven.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief