Een beeldschone oude herenboerderij in Kerkwijk. Hoe maak je die energiezuinig?

2021

Cintia woont met haar man en kinderen in de Leenderthoeve in Kerkwijk, een van de dorpskernen van de gemeente Zaltbommel. Ze woont in een grote boerderij uit 1907 waarnaast ook een tot kangoeroewoning verbouwde hooiberg voor haar schoonmoeder staat. Cintia vertelt ons over de herenboerderij en haar duurzame levensstijl.

Charme versus energiezuinig wonen

Als je een oude charmante woning hebt, wil je natuurlijk niet alle oorspronkelijke elementen verwijderen om het maar zo energiezuinig mogelijk te maken. Maar wat laat je zitten en wat pas je aan?

Cintia: “De woonkamer heeft een grote inhoud en dus moet er een flinke ruimte verwarmd worden. De vorige eigenaar heeft er prachtige oude openslaande deuren ingezet. Het hergebruiken van het materiaal is natuurlijk duurzaam, maar als het tocht is dat niet prettig en zeker niet energiezuinig. Onze aannemer heeft daarom tochtprofielen aangebracht. Ook zijn de ruiten overal van dubbelglas, met uitzondering van drie sfeervolle stalramen. Verder hebben we de hooiberg opnieuw laten isoleren. De buitenkant is toen gelijk afgewerkt met mooie gepotdekselde wanden. We koken op inductie en gebruiken zoveel mogelijk ledverlichting. Zo hebben we geprobeerd een balans te vinden tussen oud en nieuw.”

Dikste muur ooit

De vorige bewoners hadden de woning al goed aangepakt. Zij hebben alle buitenmuren van binnen geïsoleerd. “We hebben enige tijd geleden een isolatiebedrijf laten langkomen om te kijken of het nog goed geïsoleerd was. De medewerker kwam langs en boorde met een lange buis in de muur. Conclusie: de muur bleek ruim 60 cm dik. Zó’n dikke muur was hij nog niet tegengekomen! Meer isoleren was niet nodig.”

(Nog) geen zonnepanalen

Zonnepanelen passen niet op ons dak waar antieke dakpannen liggen. En onze hooiberg heeft een rieten kap. Dus dat is voor ons ook geen optie. We hebben erover nagedacht om ons in te schrijven voor een collectief zonnedak zodat we toch gebruik konden maken van duurzaam opgewekte stroom. Maar we hebben de wens om te emigreren, dus we hebben hier niet voor gekozen. Mocht de emigratie niet doorgaan, dan willen we een bijgebouw laten bouwen inclusief zonnepanelen.”

Bloggen over de herenboerderij

Cintia blogt over het landelijk wonen op haar website de Leenderthoeve. Ze schrijft veel over de natuur. Zo gaf ze onlangs tips over bijenhotels. Haar duurzame levensstijl komt voort uit haar liefde voor de natuur. Dit uit zich niet alleen in energiezuinig wonen, maar in ook haar tuininrichting en het hergebruik van verpakkingsmateriaal dat ze in haar kelder bewaart.

Regentonnen en vlinderstruiken

Cintia is dolenthousiast over haar tuin en de dieren die daar een veilig plekje vinden. “We willen de natuur zo veel mogelijk de ruimte geven. We bevorderen de biodiversiteit, bijvoorbeeld door onze bermen zo min mogelijk te maaien. We gebruiken geen gif voor het verwijderen van onkruid. En een beetje onkruid mag best blijven staan. Zoals bijvoorbeeld die mooie blauwe korenbloemen in het gras. Ook hebben we hoogstamfruitbomen en struiken gepland. Hierdoor zien we veel vogels in de tuin. Bijvoorbeeld spechten, Vlaamse gaaien, heel veel koolmeesjes en soms een fazant! Ook huizen er steenuilen en vleermuizen in de hoge bomen en krijgen we tegenwoordig zelfs bezoek van ooievaars!

Iedereen doet wat

“We hebben weliswaar geen energielabel A en zijn dus niet het perfecte voorbeeld op het gebied van energiezuinig wonen. Maar ik wil graag laten zien dat iedereen wat kan doen om duurzaam te wonen, zowel in als om het huis. Net zoals ze zeggen bij de overheidscampagne: iedereen doet wat!”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van energiezuinig wonen via de nieuwsbrief van je energieloket. Wat staat er allemaal in? Je leest wat er allemaal lokaal wordt gedaan op het gebied van duurzaam wonen. Ook krijg je kleine en grote tips om je huis energiezuiniger te maken. Daarnaast vertellen we je over de laatste updates rondom subsidies. En je hoort over de speciale collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie.

Al meer dan 11.000 woningeigenaren uit de regio Rivierenland gingen je voor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief