Andries isoleert met spijkerbroeken

Andries en zijn partner kochten een aantal jaar geleden een ’50 huis in Ingen, gemeente Buren. Ze besloten het huis zo duurzaam mogelijk te verbouwen. Zo zochten ze naar ecologische materialen om hun huis mee te kunnen isoleren. En dat vonden ze! Andries en zijn vriendin hebben het huis uiteindelijk geïsoleerd met oude spijkerbroeken.

Spijkerbroeken zijn niet goed voor het milieu, onder andere door het enorme verbruik van water in het productieproces. Door het hergebruiken van deze grondstof belast je het milieu significant minder.

“We hebben de spijkerbroeken gebruikt om de vloer van de begane grond (van uit de kruipruimte) te isoleren en we hebben het gebruikt in de slaapkamer, onder het plafond. Zorg wel voor oog- en neusbescherming als je het materiaal aanbrengt: het stoft erg!”

Ecologisch isolatiemateriaal

Er zijn zeker nog andere materialen die ecologisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan wol. Andries raadt wel af om niet zelf met je schapen in de weer te gaan: “Het is natuurlijk prachtig als je zelf je schapen kunt scheren en de wol tegen de muur kunt bevestigen als isolatie, maar houdt er rekening mee dat dan de isolatiewaarde niet is vast te stellen. Het zal dan namelijk niet overal even dik zijn en de dichtheid zal verschillen. Die waarde is belangrijk om te weten hoeveel warmteweerstand het oplevert. Anders weet je niet hoeveel warmte je woning nodig heeft. Wil je wel graag wol gebruiken koop dan isolatiewol bij de (online) bouwmarkt.” Let op: glaswol is geen schapenwol en minder herbruikbaar. Andries heeft bij de overige muren gekozen voor afbreekbare houten vezelplaten.

Blauw, met af en toe een rode spijkerbroeksnipper

“Het zijn niet mijn eigen spijkerbroeken die ik heb gebruikt, het materiaal is vervaardigd door de Franse firma, Métisse. Zij versnipperen de broeken, maken het brandwerend en verwerken het tot blokken isolatie.” Het is geschikte isolatie om warmte binnen te houden maar ook geschikt als geluidsisolatie. “En de kleur? Blauw, met af en toe een rode spijkerbroeksnipper!”

Stel je vraag

  • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Ik wil ook isoleren met duurzaam materiaal!

Onze energieadviseurs hebben een technische achtergrond en helpen graag huiseigenaren in hun zoektocht naar een duurzame woning. Of je dat nu doet om een kleinere voetafdruk achter te laten in deze wereld of voor een lagere energierekening. Je kunt hier contact opnemen met een van onze energieadviseurs en stel je vraag.

Ik wil contact met een energieadviseur
Isoleren Ingen Gemeente Buren