Verduurzamen levert een hogere verkoopwaarde op

Het verduurzamen van je woning loont, niet alleen voor het comfort en een lagere energierekening, maar hierdoor stijgt de waarde van je woning ook. En vanaf 2024 kun je meer lenen voor een energiezuinige woning.

Publicatiedatum: 7 december 2023

Sinds de prijspiek in 2022 blijven de prijzen van woningen ook in 2023 verder dalen. De hoogte van het energielabel blijkt een steeds grotere rol te spelen in de woningwaarde. Zo dalen de prijzen van woningen met een laag energielabel harder en verkopen huizen met een hoog energielabel beter. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Kadaster en eerder al uit onderzoek van Brainday in opdracht van NVM makelaars.

 

Waardestijging hoge energielabels zet door

Door de gestegen energiekosten letten kopers meer op het energielabel van de woning. In combinatie met de afgenomen druk op de woningmarkt hebben kopers meer keuze én eisen. Uit het onderzoek van het Kadaster blijkt dat hoe hoger het label van de woning, hoe hoger de gemiddelde koopsom. Ook wordt hierin duidelijk dat woningen met slechte labels sterker in prijs dalen.

In de loop van 2023 is de waardevermeerdering van koopwoningen met een hoog energielabel verder toegenomen. Een woning die van label G naar C ging zorgde een jaar geleden nog voor een waardestijging van 8%. Dit is opgelopen naar 11,6% in 2023. Met de huidige gemiddelde woningprijs komt dit neer op een verschil van bijna € 50.000.

 

Hoe kun je je energielabel verbeteren?

Nieuwere woningen kunnen vaak nog stappen zetten door installeren van zonnepanelen of over te stappen op elektrisch verwarmen en van het gas af te gaan. Verduurzamen van oudere woningen levert de grootste waardestijging en besparing op maar kent ook een grotere investering. Wil jij weten welke stappen je voor jouw woning het beste kunt zetten? Kijk dan eens naar ons stappenplan per bouwperiode . Als je een compleet inzicht wilt hebben van de maatregelen, de kosten en de opbrengsten, dan kun je beter jouw eigen Woningdsossier aanmaken.  Maak hier je eigen Woningdossier aan.

 

Vanaf 2024 meer leenruimte voor energiezuinige woning

Als je een woning koopt of gaat verduurzamen kun je vanaf 2024 een hogere hypotheek krijgen. Het bedrag dat je extra kunt lenen als je een woning gaat kopen is afhankelijk van het energielabel. De redenatie is dat je energielasten dalen en je daardoor meer financiële ruimte hebt om een lening te betalen.

Koop je een woning met energielabel A of B dan kun je bijvoorbeeld € 10.000 extra lenen, dit kan oplopen tot € 50.000 bij een nul-op-de-meter woning.
Wil je een hypotheek afsluiten om je woning te verduurzamen dan kun je bij een woning met label E, F of G bijvoorbeeld € 20.000 extra lenen.
Bron: NOS.nl