Veranderingen ISDE-Subsidie vanaf 1 januari 2023

Publicatiedatum: 25 januari 2023

Dit jaar zijn er verschillende dingen veranderd rondom de Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE). Je vindt de algemene informatie hier Sinds dit jaar zijn er veranderingen. Hieronder lees je alvast de belangrijkste:

 

Nu ook subsidie op één maatregel.

Vanaf dit jaar is het mogelijk om subsidie aan te vragen als je met één isolerende maatregel aan de slag gaat of bent gegaan.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Ga je aan de slag met één maatregel, dan krijg je een subsidiebedrag voor die maatregel, zoals aangegeven op de website van het Rijk (RVO).

Het is gunstiger als je twee of meer maatregelen neemt. Dan kun je namelijk dat subsidiebedrag voor die desbetreffende maatregel verdubbelen.

 

Voorbeeld bij twee isolerende maatregelen

Je kiest voor dakisolatie en HR++ glas en je voldoet aan de voorwaarden.

Je krijgt dan niet alleen het aangegeven subsidiebedrag voor de dakisolatie en voor HR++ glas, maar je mag deze bedragen verdubbelen. Omdat je twee isolerende maatregelen in één aanvraag hebt gedaan.

 

Voorbeeld bij één isolerende maatregel en één energieopwekkende maatregel

Je kiest voor dakisolatie en je schaft een warmtepomp aan en je voldoet aan de voorwaarden.

Dan krijg je het dubbele bedrag voor dakisolatie omdat je een warmtepomp hebt aangeschaft. De subsidie voor de warmtepomp blijft wel het vaste, aangegeven bedrag.

Je kunt het aanschaffen van een warmtepomp, zonneboiler, warmtenet dus ook mee laten als tweede maatregel zodat je het dubbele bedrag voor je isolerende maatregel ontvangt.

Let op: als je in aanmerking wilt komen voor dubbele subsidiebedragen omdat je meer maatregelen hebt uitgevoerd, moet je dit allemaal in één aanvraag verwerken.

 

Subsidie voor glas is verhoogd

Subsidie van glas wordt berekend per m2. Bij de meting van het oppervlak, mag je nu ook het kozijn meerekenen. Dus jouw kozijn telt mee in het subsidiebedrag per m2.

 

Subsidie voor elektrische kookvoorziening

Als jouw woning aangesloten is op het warmtenet en je hebt de gasmeter na 1 april 2022 definitief verwijderd, dan kun je in aanmerking komen voor subsidie voor elektrisch koken. Je moet deze dan wel na 1 april 2022 hebben aangeschaft. Er gelden ook nog aanvullende voorwaarden zoals dat je geen aanspraak hebt gemaakt voor ISDE-subsidie voor aansluiting op het warmtenet.

 

Meer tijd om subsidie aan te vragen

Je hebt vanaf dit jaar als woningeigenaar 24 maanden de tijd om je subsidieaanvraag te doen nadat je een maatregel hebt laten uitvoeren. Dit termijn geldt alleen voor maatregelen die je vanaf 2 april 2022 hebt genomen.

We benadrukken ook nog even laten uitvoeren. Als je het een handige doe-het-zelver bent en je hebt de isolatiemaatregelen zelf uitgevoerd, dan krijg je geen subsidie.

 

Doe de subsidiecheck

Ben je nieuwsgierig of je in aanmerking komt voor subsidie, doe dan de gratis subsidiecheck. En ben je benieuwd voor welke isolerende maatregelen je subsidie aan kunt vragen, bezoek dan deze pagina. Lees je goed in!