Tips om energie te besparen tijdens je vakantie

 Ga je op vakantie? Kijk dan naar deze tips voor nog meer energiebesparing. 

Publicatiedatum: 1 juli 2024

Tijdens je vakantie kun je thuis meer energie besparen dan je denkt. Met onderstaande tips voorkom je onnodig energieverbruik terwijl je niet thuis bent én bespaar je ook tijdens je vakantie. Goed voor het milieu en een lagere energierekening!  

 

1. Stekkers uit het stopcontact

Loop voordat je op vakantie gaat door je huis en verwijder alle stekkers van apparaten die in het stopcontact zitten. Bijvoorbeeld van de printer, wekker, TV, waterkoker, koffieapparaat, magnetron, internetrouter, maar ook de stekkers van verlichting, trek ze er allemaal uit. Tijdens je vakantie verbruiken al deze apparaten energie. Dit noemen we sluipverbruik. Bijkomend voordeel is dat je schade door blikseminslag voorkomt. 

 

 2. Koelkast en vriezer uitzetten

De koelkast en vriezer gebruiken veel energie. Door ze leeg te maken en uit te zetten bespaar je energiekosten. Ontdooi je vriezer eerst even zodat je het water van het gesmolten ijs kan weghalen. Laat de deur van de lege koelkast of vriezer open staan als je ze uit hebt gezet, zo voorkom je schimmelvorming.
Wil je de koelkast en vriezer toch aanlaten omdat er nog etenswaren in zitten? Een volle(re) koelkast of vriezer heeft minder energie nodig om te koelen. Je vriezer ontdoen van ijs is ook energiezuiniger. Controleer ook de temperatuur van de koelkast. Dit kan met een speciale thermometer. In de zomer wil een koelkast nog wel eens te hard koelen. Je kunt hem dan met behulp van de thermometer op een andere, zuinige koelstand instellen. En als je op vakantie gaat, heb je vaak minder eten in je koelkast en doe je de deur niet steeds open en dicht: de temperatuur blijft constanter. Hierdoor kun je de koelkast (of vriezer) ook nog eens een graadje hoger zetten (minder koud dus) of in een energiebesparende modus zetten. 

 

 3. Doe de lampen uit, gebruik eventueel een tijdschakelaar

Controleer, voordat je de deur achter je dicht trekt, of alle verlichting uit is. Het klinkt logisch maar een paar weken een lamp onnodig aan laten staan, is zonde. Wil je toch verlichting aanlaten om de kans op inbraak te verkleinen? Gebruik dan een tijdschakelaar zodat de verlichting niet dag en nacht brand. Gebruik bij voorkeur energiezuinige verlichting zoals ledverlichting. Voor buitenverlichting kun je ook een bewegingssensor gebruiken zodat deze pas aangaat als er iemand in de buurt komt.

 

4. Zet je verwarming uit en stel je Cv-ketel of warmtepomp in

Draai de radiatoren dicht en zet de thermostaat van je verwarming op de laagste stand zodat deze niet aanspringt tijdens je vakantie. Ook kun je de Cv-ketel of warmtepomp op een lage (eco) stand zetten. Het wordt aangeraden ze niet helemaal uit te zetten, dit is beter voor het apparaat en voorkomt vorming van bacteriën.
 

5. Boiler(s) uitzetten

Heb je een boiler voor warm water, zet deze dan uit. Een boiler houdt water namelijk continu op temperatuur waardoor deze veel energie gebruikt. Zet je de boiler na je vakantie weer aan, dan duurt het natuurlijk wat langer voordat het water weer op temperatuur is. Bij terugkomst na je vakantie is het wel belangrijk de leidingen even goed door te spoelen. Vang het water op in een gieter, dan kun je er de planten mee water geven. Als het lang warm is geweest in huis, vermijd dan de nevel van de douche tijdens de eerste minuut.

 

6. Water besparen en schade voorkomen

Voorkom onnodig watergebruik van een druppende kraan door te controleren of alle kranen goed afgesloten zijn. Draai ook de kraan voor de wasmachine dicht. Controleer ook meteen op lekkages, hiermee voorkom je waterschade. Je kunt ook de watertoevoer van je huis helemaal afsluiten om er zeker van te zijn dan er geen waterschade en onnodig verbruik kan ontstaan. 

 

Welke apparaten kun je beter wel aan laten?

  • Cv-ketel; Zie punt 4.
  • Mechanische ventilatie; om na je vakantie terug te komen in een gezonde en frisse lucht zet je de mechanische ventilatie op de laagste stand, zo zorg je ook dat het niet te muf en vochtig wordt in huis.
  • In sommige gevallen je internetrouter; er zijn mogelijk apparaten die Wifi nodig hebben om data te versturen of om ze (via een app) op afstand te kunnen bedienen tijdens je vakantie. Bijvoorbeeld een slimme thermostaat of de omvormer van je zonnepanelen. Ga na of het echt nodig is dat deze apparaten verbonden blijven of dat ze bijvoorbeeld ook data kunnen opslaan.
  • De omvormer van je zonnepanelen. Je verbruikt weliswaar nauwelijks stroom en je wekt waarschijnlijk veel stroom op tijdens je vakantie, toch is het voordeliger om je zonnepanelen niet uit te schakelen tijdens je vakantie. Lees hier waarom.
  • Je alarmsysteem indien aanwezig.

 

Met deze tips zorg je in 10 minuten niet alleen voor onnodig energieverbruik tijdens je vakantie, maar verklein je ook de kans op schade aan je apparaten of je huis. Zo kun je met een fijn gevoel beginnen aan je vakantie!