Tijdelijk Noodfonds Energie geopend voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening

Tot en met 31 maart 2024 kunnen huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten steun aanvragen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Publicatiedatum: 29 januari 2024

Huishoudens met een laag inkomen kunnen nu steun aanvragen om een deel van hun energierekening te betalen. Je kunt dan gebruik maken van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Aanvragen kan tot en met 31 maart 2024. Je krijgt na goedkeuring 6 maanden steun. Dit fonds is een samenwerking tussen energiebedrijven en de landelijke overheid. Als je hiervoor in aanmerking komt, wordt de steun rechtstreeks via jouw energieleverancier uitbetaald.

 

Voor wie is het Noodfonds Energie?

Het Noodfonds vergoedt een deel van de energierekening voor huishoudens die:

– Een bruto-inkomen hebben van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend). Er hoort ook 8% vakantiegeld bij.

– Zelf een energiecontract hebben voor gas, stroom en/of stadswarmte.

– Als je een bruto gezamenlijk inkomen hebt tot 130% van het sociale minimum, kun je al aanspraak maken op het fonds als je energierekening hoger is dan 8% van je inkomen.

– Als je een bruto gezamenlijk inkomen hebt van 130% tot en met 200% van het sociale minimum, dan kun je aanspraak maken op het fonds als je een energierekening hebt die hoger is dan 10% van het inkomen.

 

Tijdelijk Noodfonds Energie vs. Energietoeslag 2023

Het Tijdelijk Noodfonds Energie staat los van de Energietoeslag 2023, die door de gemeenten worden verstrekt. Je kunt voor beide steunmaatregelen in aanmerking komen. Dus als je al de Energietoeslag 2023 hebt ontvangen, kun je alsnog een aanvraag indienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.

 

Doe de Noodfonds-check

Wil je weten of je in aanmerking komt voor steun uit het Noodfonds Energie? Kijk dan op www.noodfondsenergie.nl.  Hier kun je ook direct je aanvraag indienen.

 

Belangrijk: Dit is geen gemeentelijke regeling

Het is belangrijk om te weten dat het Tijdelijk Noodfonds Energie geen initiatief is van de gemeenten. Voor informatie moet je je dan ook wenden tot het Noodfonds Energie.