Thuisbatterijen: wel of niet rendabel?

De ontwikkelingen gaan snel. Maar voor de woningeigenaren nog niet snel genoeg. Hierbij vind je een update.

Publicatiedatum: 12 februari 2024

Thuisbatterijen, wat zijn dat?  

Met thuisbatterijen kun je overtollige zonne-energie opslaan die overdag door jouw zonnepanelen worden geproduceerd. Deze kun je op een ander tijdstip gebruiken als er geen zon is, maar je wel energie nodig hebt. Bijvoorbeeld tijdens de avonduren.  Zo kun je veel meer gebruikmaken van je eigen opgewekte zonne-energie.     

Doordat je de zonne-energie zelf opslaat en je zelf bepaalt wanneer je deze energie verbruikt, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.  

 

Zijn thuisbatterijen rendabel?    

Op dit moment zijn thuisbatterijen financieel gezien niet erg voordelig met de huidige elektriciteitsprijzen. De tijd die nodig is om de investering in thuisbatterijen terug te verdienen, overschrijdt vaak hun gemiddelde levensduur, die ergens tussen de 10 en 20 jaar ligt. De opbrengsten gedurende deze periode dekken maar een klein deel van de initiële kosten.

De mogelijkheid om winst te maken met een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder veranderingen in de salderingsregeling en het type energiecontract dat je hebt. Met een dynamisch energiecontract, waarbij de stroomprijzen elk uur veranderen, is het makkelijker om geld te besparen of zelfs te verdienen met een thuisbatterij. Dit komt doordat je kunt profiteren van de fluctuerende prijzen door energie op te slaan wanneer deze goedkoop is en te gebruiken of verkopen wanneer de prijzen hoger zijn. Bij een vast contract, met alleen prijsverschillen tussen dag en nacht, is het veel lastiger om de kosten van de batterij terug te verdienen.

 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de batterij zo efficiënt mogelijk is voor mij? 

Dat hangt er vanaf wat je met de thuisbatterij wilt doen. De capaciteit van de batterij en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie die je ermee opslaat zijn de belangrijkste factoren.  

Is het puur voor eigen gebruik, dan wordt dat bepaald door het energieverbruikspatroon van jouw huishouden.  

Wanneer je investeert in een thuisbatterij, krijg je niet alleen de mogelijkheid om je eigen energieverbruik en -productie te beheren, maar je kunt ook actief deelnemen aan de energiemarkt. Jouw batterij kan op afstand worden ingezet om te handelen op de zogenaamde onbalansmarkten, waar vraag en aanbod van elektriciteit op nationaal niveau worden gebalanceerd. Echter, deze manier van inzetten betekent dat je de batterij vaker zal laden en ontladen, wat we ‘cycli’ noemen. Een toename in het aantal cycli kan de levensduur van je batterij verkorten. Het is goed om te weten dat de levensduur van een batterij wordt aangegeven als het punt waarop de batterij nog maar 80% van haar oorspronkelijke opslagcapaciteit heeft.

 

Wat kost een thuisbatterij gemiddeld? 

Lithium-ion thuisbatterijen zijn de standaard. Een Lithium-ion batterij van 6 kWh kost € 4.000 tot € 5.000. De installatiekosten komen daar nog bij. Soms moet je ook de omvormer los kopen. De aanschafkosten dalen de komende jaren waarschijnlijk wel (bron: Milieucentraal). 

 

Wat kan ik doen zónder batterij thuis?  

Plan je elektriciteitsgebruik zoveel mogelijk in! Dus als de zon schijnt, zet je de wasmachine aan en je laadt de auto overdag op. Kijk wat mogelijk is.  

 

Meer informatie 

Ga naar de website van MilieuCentraal