Tegel eruit, groen erin: Gemeenten in Rivierenland doen mee aan NK Tegelwippen

 

Doe jij ook mee? Dat kan nog tot en met 31 oktober

Tegels in je tuin vervangen door groen. Waarom is dat belangrijk? Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je woning inlopen.

Door tegels te vervangen voor groen gaan we dit tegen. En het is ook nog eens goed voor onze gezondheid en de biodiversiteit. De gemeenten in Rivierenland ondersteunen dit door mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Ze strijden in een onderlinge poule met elkaar maar doen ook mee met de landelijke competitie.

Het NK Tegelwippen is een jaarlijks terugkerend initiatief waarbij inmiddels circa 175 gemeenten zich hebben aangesloten. Zij zijn verdeeld in 3 categorieën: klein, middel en groot. Dit jaar loopt het NK Tegelwippen van 21 maart tot en met 31 oktober 2024.

 

Deelnemende gemeenten in Rivierenland

In de gemeenten Buren, Culemborg, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel zijn diverse initiatieven rondom het NK Tegelwippen. Zo worden tegels bij je opgehaald en zijn er inspirerende voorbeelden. Soms kom je zelfs in aanmerking voor subsidie!

Op de website van Klimaat Actief Rivierenland vind je een handig overzicht van de gezamenlijke activiteiten in Rivierenland en van jouw gemeente.

 

De stand

In 2023 werd het recordaantal van 4,5 miljoen tegels gewipt. Na bijna 2 maanden staat de teller op dit moment op ruim 700.000 tegels. Een aantal gemeenten uit de regio staan momenteel landelijk in de top 3 maar dit kan dagelijks wijzigen. Bekijk hier de landelijke stand.
De onderlinge stand van de gemeenten in de regio Rivierenland vind je hier.

 

Draag jij een steentje bij?

Wil jij een steentje bijdragen? Wip mee en geef je tegels door. Kijk voor meer informatie en om mee te doen op de website van het NK Tegelwippen.

En er valt ook nog wat te winnen. Misschien word jij wel Wipper van de maand en win je wat leuks voor je tuin.

Wil je wel meedoen maar heb je geen idee wat je dan met je tuin wil doen? Op de website van het NK tegelwippen vind je handige tuintips en meer inspiratie.

 

Voor
Na