Rookmelders verplicht vanaf juli 2022: hang ze niet te dicht bij je ventilatie en verwarming

Vanaf 1 juli 2022 moet elke woning verplicht over rookmelders beschikken. Er moet minimaal één rookmelder aanwezig zijn per bouwlaag. Nieuwbouwwoningen hebben al een rookmelderplicht.

Het verschil qua duurzaamheid en energieverbruik verschilt niet zoveel bij de verschillende rookmelders. De duurzaamheid moet namelijk voldoen aan het Europese keurmerk EN 14604. Er zijn typen waarbij jaarlijks de batterij moet vervangen en typen met ingebouwde batterij die tien jaar meegaat. Voor de brandveiligheid heeft de laatste de voorkeur.

Niet te dicht bij ventilatie en verwarming

Rookmelders mogen niet te dicht bij ventilatievoorzieningen (ventilator, ventilatierooster, ventiel) of boven de verwarming hangen. Verder wordt de veiligheid groter naarmate je meer rookmelders hebt en als je ze gekoppeld hebt (onderling, aan een app of met de buren). In principe gebruik je optische rookmelders. Alleen als deze dicht op het kooktoestel komt te hangen, heeft een thermische rookmelder de voorkeur. Een optische rookmelder reageert namelijk op rook en thermische rookmelders op temperatuur.

Meer informatie.

https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/rookmelder.

Er zijn ook slimme rookmelders en hulpmiddelen voor doven/slechthorenden. https://brandwondenstichting.nl/rookmelder-typen/?gclid=CjwKCAjwjdOIBhA_EiwAHz8xm2mTzA7-3UjzXPBW30Hx4LElPeWDAD6TvwlWizqb5S0oUnR3333iyxoCZswQAvD_BwE

Stel je vraag

  • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

De nieuwsbrief is handig om op de hoogte te blijven van allerhande informatie over ontwikkelingen, tips, nieuwe subsidie- of financieringsregelingen. Natuurlijk delen we jouw gegevens nooit met derde partijen. Wist je dat al 12.000 woningeigenaren in de regio Rivierenland abonnee zijn.

meld je aan!