Prijsplafond Energie 2023

Om ervoor te zorgen dat je energierekening niet te hoog wordt, heeft de Nederlandse overheid besloten om maximale energieprijzen voor burgers in te stellen. Hoe werkt het prijsplafond?

In het jaar 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat je tot een bepaald gebruik een lager, van te voren vastgesteld bedrag betaalt voor gas en elektriciteit.

In het jaar 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat je tot een bepaald verbruik een lager, maximum bedrag betaalt voor gas en elektriciteit.

Hoe zit het prijsplafond in elkaar?

Allereerst: jouw energieleverancier rekent precies voor jou uit hoe het prijsplafond voor jou betekent. Je hoeft dus zelf niets bij te houden of door te geven. Hieronder lees je hoe het prijsplafond is opgebouwd.

Als je minder dan 1.200 m3 gas per jaar verbruikt, betaal je €1,45 per m3 (incl. belasting). Voor stroom geldt een jaarlijks prijsplafond van 2.900 kWh waarbij je €0,40 per kWh betaalt (incl. belasting). Maak je gebruik van een warmtenet, dan ligt de grens op 37 gigajoule (GJ), met €47,38 per GJ als maximum bedrag.

Maar of je 1.200 m3 gas of 2.900 kWh hebt verbruikt, wordt niet over het hele jaar geïnventariseerd. Jouw verbruik – en of je dan wel of niet onder dat prijsplafond kunt blijven – wordt twee keer per jaar bekeken.

  • De periode van 1 januari 2023 tot aan de datum van jouw jaarrekening

en

  • De periode vanaf jouw jaarrekening tot aan 31 december 2023.

Maar dat is nog niet alles.

Binnen die twee periodes wordt ook nog eens per maand gerekend met een ander maximum verbruik, dus met een ander prijsplafond. Dit is zo bepaald omdat je per maand een ander energieverbruik hebt: in de lente en zomer verbruik je normaal gesproken minder energie dan in de herfst en de winter.

 

Overhevelen van je verbruik

Stel dat je in januari onder het prijsplafond uitkomt (dit betekent dat je met je energieverbruik lager uitkomt dan de gestelde prijsplafonds). Je hebt dus nog wat tegoed. Dan mag je datgene wat je nog tegoed hebt, meenemen naar het de maand februari. Als je in de maand februari wel boven het prijsplafond uitkomt, kun je dat wat je ‘over had’ in januari gebruiken, zonder daarvoor het hoge tarief te betalen. Maar let op: het overhevelen kun je dus alleen doen binnen één periode: namelijk die van vóór en die van ná de ontvangst van jouw energierekening. Dit wordt allemaal automatisch verrekend door jouw energieleverancier.

Stel: je verbruikt in januari en februari meer energie en komt boven het prijsplafond uit. In de maanden maart en juni verbruik je juist veel minder en kom je onder het prijsplafond uit. Je zou dan de maanden januari en februari kunnen compenseren met het lagere verbruik van de maanden maart en juni.

Maar: als je in maart jouw jaarrekening ontvangt, compenseert jouw energieleverancier dat niet. Dan begint namelijk de berekening in maart opnieuw. Je mag dan vanaf maart tot en met december wel weer overhevelen. Dit wordt automatisch gedaan door jouw energieleverancier.

 

Wat als je zonnepanelen hebt?

Als je zonnepanelen hebt, wordt het elektriciteitsverbruik berekend na saldering. Wek je als huishouden zelf elektriciteit op maar je neemt toch af en toe af van het net, dan kun je ook gebruik maken van het prijsplafond.

 

Ben je van het gas af?

Als je volledig van het gas af bent en je verwarmt je woning en water elektrisch, dan kan het zijn dat je met je energieverbruik boven het prijsplafond uitkomt.  Je zal namelijk veel meer energie verbruiken dan gemiddelde berekening die nu geldt. Dit houdt in dat je misschien wel honderden euro’s extra moet bijbetalen. Zeker in de wintermaanden. De zon schijnt dan minder, waardoor je zelf minder energie opwekt met zonnepanelen en de warmtepomp meer energie verbruikt. Houd hier rekening mee.

Het prijsplafond biedt dus meer profijt voor mensen die nog niet helemaal van het gas af zijn.

 

Looptijd prijsplafond

Het prijsplafond geldt tot nu toe alleen voor het jaar 2023 en voor de netto-afname van de elektriciteit en gas.

Al met al is het een ingewikkelde regeling. Als je precies wilt weten hoe het prijsplafond precies voor jou uitpakt, neem dan contact op met jouw energieleverancier.

Dit artikel is geschreven op 10 januari 2023. De informatie die hierin staat, is gebaseerd op de dan beschikbare informatie en geldende regels. Als je dit artikel later leest, doe je er goed aan om te checken of dit ook nog actueel is.