Is er nog wel voldoende capaciteit op het netwerk voor onze zonnepanelen?

“Sinds mijn buurman zonnepanelen heeft doen die het van mijn niet meer.” Dit zijn signalen die de laatste tijd bij het Energieloket Rivierenland binnenkomen. Problematisch, omdat we juist naar méér groene energie willen in plaats van minder. Wat is er aan de hand? Hoe komt dit? Waar speelt dit probleem precies? En hoe lossen we dit op?

Wat is er aan de hand?

Als je zonnepanelen neemt, lever je je niet-gebruikte stroom terug aan het net. En op momenten dat je zelf te weinig opwekt, mag je dit terugnemen van het net. Aan het eind van het jaar wordt gekeken of en hoeveel je meer gebruikt hebt dan je geleverd hebt. Alleen dit gedeelte betaal je. Dit heet de salderingsregeling. Een mooie regeling, maar de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgen voor drukte op het elektriciteitsnet. Zelfs zo druk dat het niet meer vanzelfsprekend is dat je altijd stroom kunt terug te leveren aan het net. Als dit gebeurt verlies je inkomsten en duurt het dus langer voordat je je investering hebt terugverdiend.

Hoe komt het?

Op een aantal plekken in de regio Rivierenland (met name in het buitengebied) loopt de spanning op het (laagspannings)net soms te hoog op. Op zonnige dagen leveren de panelen veel elektriciteit op, meer dan op dat moment in huis wordt gebruikt. De stroom gaat de laagspanningskabels op. Als er relatief veel panelen in een wijk of straat zijn, kan dit leiden tot spanningsproblemen. Er komt (te)veel stroom op het net en dit kan niet goed worden verwerkt. De spanning gaat dan omhoog.

Als de spanning op het net te hoog is, vallen omvormers van zonnepanelen uit. Deze zijn zo ingesteld dat ze automatisch uit voorzorg boven een bepaalde spanning uitvallen. Dit is wettelijk zo geregeld en staat beschreven in de normen waar een omvormer aan moet voldoen.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen er wel eens uitliggen?

Dat kun je zien op de omvormer zelf of op de app die je zonnepanelen monitort.

Wat doet Liander om dit probleem op te lossen?

Liander, de beheerder van het net in de regio Rivierenland, probeert de spanningsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen en houdt de belasting van het elektriciteitsnet in de gaten. Daarnaast verzoeken ze bewoners die zonnepanelen met soortgelijke klachten hebben, om contact te zoeken met Liander. Bij spanningsproblemen wordt er per situatie bekeken wat er aan de hand is en wat de beste oplossing is.

Mijn buren gaan zonnepanelen op hun schuur leggen en ik ben bang dat ik daardoor minder stroom terug kan leveren. Mag dat zomaar?

Ja. Je mag in principe zoveel panelen leggen als je wilt (maximaal aantal panelen voor een kleinverbruiker met 3x25Amp. hoofdaansluiting is ongeveer 50 panelen). De netbeheerder is namelijk degene die ervoor moet zorgen dat er voldoende capaciteit is én dat de spanning niet teveel oploopt. Kleinverbruikers, zoals gewone woningeigenaren, mogen zonder specifieke aanvraag bij een netbeheerder zonnepanelen aanleggen. In de praktijk betekent dat dat je dus last kunt hebben van je buurman.

Ik wil zonnepanelen, maar hoe weet ik of ons netwerk niet te vaak overbelast is?

Hier moet de zonnepanelenleverancier je over voorlichten. Maar dit wordt niet altijd gedaan. Energieloket Rivierenland kan dat wel en geeft je persoonlijk en onafhankelijk advies. Een energiecoach kan met je meekijken of jouw locatie en dak geschikt is voor zonnepanelen.

Wat kun je nog meer doen? Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen, kun je je installateur vragen of hij de spanning zou willen meten. Dit geeft je een momentopname. Test je dit op een zonnige dag zou het een grove indicatie kunnen geven dat je problemen kunt verwachten. Maar uitsluiten doet het het niet. En daarnaast kun je de storingsdienst van Liander bellen om te vragen of er vaak storingen en klachten zijn in jouw postcodegebied. Zij hebben namelijk de problemen in beeld die zijn gemeld.

Ik heb al zonnepanelen en ons netwerk is met regelmaat overbelast. Wat kan ik doen?

  • Zoveel mogelijk je zelf opgewekte stroom zelf gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld door stroomverbruikers laten draaien gedurende de opwek, dus overdag je wasmachine laten draaien en op een zonnig moment je auto opladen etc. De verwachting is dat deze manier van stroom gebruiken, het nieuwe normaal gaat worden.
  • Bel de storingsdienst van Liander en dien een klacht in. Als het gaat om het uitvallen van de omvormer (door overbelasting) heeft Liander alleen de situaties in beeld die gemeld zijn. Wanneer er meerdere klachten komen over hetzelfde gebied kan Liander daar actie op ondernemen. Helaas kun je geen aanspraak maken op financiële compensatie.
  • Ervaar je spanningsproblemen? Kijk eerst of dit door je eigen installatie komt. Dit zien we voorkomen bij particuliere schuurdaken die erg geschikt zijn voor zonnepanelen. Het kan namelijk zijn dat het probleem zich achter de meter voordoet. Bijvoorbeeld wanneer zonnepanelen op de schuur zijn gelegd en de capaciteit van de kabel van de schuur naar de meterkast niet voldoende is.
  • Treedt het probleem op met een enkelfase omvormer? Dan kan het een oplossing zijn om deze te vervangen door een 3-fase omvormer. Dit kan echter alleen als je ook een 3-fase hoofdaansluiting hebt. Gaat deze informatie boven je pet? Dat is logisch. Een energieadviseur van Energieloket Rivierenland kan je hierbij helpen.
  • Geef door aan jouw beheerder dat je zelf energie opwekt via Energieleveren.nl, dit is verplicht. Zo krijgt Liander beter inzicht in het net en kun je gebruik maken van de salderingsregeling.

Kortom, er is een aantal aandachtspunten waar je, bij de aanschaf van je panelen, rekening moet houden. En daarnaast er is in de toekomst werk aan de winkel voor Liander. Maar! Al met al is het aanschaffen van zonnepanelen nog steeds een uitstekende investering met een korte terugverdientijd. Juist nu is het een uiterst geschikt moment in te stappen met zonnepanelen omdat de salderingsregeling nog tot 2023 volledig geldt. Zonnepanelen zijn nog steeds een rendabele investering en een noodzakelijke stap naar een groenere wereld.

Blijf op de hoogte

Meld je, net als 12.000 woningeigenaren in de regio Rivierenland, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van energie besparen en opwekken in je gemeente.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!