In welke ruimte is het verstandig om infraroodpanelen te installeren?
Kijk naar de ruimte, naar je gewoonten en maak een rekensommetje!
Publicatiedatum: 19 oktober 2022
We denken na over het anders verwarmen van onze woningen omdat we straks geen aardgas mee kunnen gebruiken. Een van de oplossingen is het gebruik van een warmtepomp. Geen simpele maatregel: je woning moet dan goed geïsoleerd zijn en een warmtepomp is een flinke investering.
De vraag: Kan ik dan niet beter overal infraroodpanelen installeren?
Dat hangt ervan af, vindt energieadviseur Frank Spruit. Infraroodpanelen zijn een goed alternatief als je kleine ruimten, korte periode wilt verwarmen. Daar komt het eigenlijk in het kort op neer.
Een gewone verwarming verwarmt de hele ruimte door convectieverwarming. Infraroodpanelen, ook wel IR-panelen genoemd, verwarmen door middel van lange golf infraroodstraling. Infrarood verwarmt je lichaam en niet de ruimte om je heen. Met andere woorden: ze geven stralingswarmte af naar één bepaalde plek. Loop je weg van de plek, heb je het direct weer koud.
Laag rendement van infraroodpanelen
Het rendement van zo’n paneel is laag; een laag rendement betekent dat het veel elektriciteit kost in verhouding tot de warmte die je ervoor terugkrijgt. Een warmtepomp daarentegen, heeft een hoog rendement. Je krijgt voor relatief weinig elektriciteit, veel warmte. Dus als je een grote ruimte, langdurig wilt verwarmen, is het gebruik van IR-panelen niet aan te raden.
Maar wanneer is het wél aantrekkelijk om infraroodpanelen te instelleren?
Op de regel dat infraroodverwarming voor kleine ruimten en korte perioden is, geldt één uitzondering: namelijk als je huis super goed geïsoleerd is. Als je nu heel weinig gas voor verwarming gebruikt (bijvoorbeeld 100 kuub per jaar) dan is de investering van een warmtepomp het niet waard. Juist dan zou je voor infraroodpanelen kunnen kiezen en neem je de hogere elektriciteitsrekening voor lief.
Maar als je een ruimte hebt, die heel sporadisch verwarmd moet worden of bijvoorbeeld een speciale plek in een ruimte, dan kun je proberen of een IR-paneel goed werkt, zodat je die ruimte niet continu hoeft te verwarmen.
Een interessante ruimte is de badkamer.
Als je de badkamer gedurende de dag niet vaak gebruikt, zou je ook daar IR-panelen kunnen overwegen.
Als je kiest voor een IR-paneel dat snel opwarmt, kun je de gewone radiator uit of op stand 1 zetten. Alleen als je je badkamer gebruikt, zet je het paneel aan. Dit kan minder energie kosten dan voor langere tijd de radiator aan te zetten.
Bij een badkamer moet je natuurlijk extra letten op voldoende ventilatie. Als de badkamer na gebruik snel afkoelt, kun je eerder vochtproblemen krijgen. Zet de verwarming of IR-paneel uit als het vocht is weggetrokken. Continu ventilatie is belangrijk, zorg dat er altijd een beetje luchtverversing in iedere ruimte is, zéker in de badkamer!
Rekenen, rekenen.
Ter illustratie: een radiator van 1 kW kost 20 cent per uur. Een IR-paneel van hetzelfde vermogen kost 40 cent per uur. Dit komt voornamelijk omdat stroom per kWh twee keer zo duur is als gas. In deze vergelijking is rekening gehouden met het feit dat de warmte uit het IR-paneel direct op de aanwezige personen straalt die in de buurt van het paneel zijn. Een radiator verwarmt tevens (een deel van) de kamer.
Infraroodverwarming is interessant als je met een kleiner IR-paneel voldoende warmte op jouw werkplek kan creëren of als je met een snel opwarmend IR-paneel ergens maar eventjes bent.
Stel, je hebt de radiator normaliter 6 uur per dag aan staat. Dan kost dat zo’n €125,- per jaar. En als je dan gaat kijken hoeveel uur je daadwerkelijk die warmte nodig hebt, kun je kijken wat voordeliger is. Stel je hebt genoeg aan twee uren warmte per dag (kan op verschillende tijdstippen) dan kost dat met een IR-paneel dat snel reageert, zo’n € 80,- per jaar.
Het gebruik maken van IR-panelen kan dus in sommige gevallen rendabel zijn. Maar reken dit goed uit.
Dit artikel is geschreven op 19 oktober 2022. De getallen waarmee gerekend is, zijn gebaseerd op de prijzen van deze datum.
Wij houden je op de hoogte.
Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, financieringen en subsidies, activiteiten en nog veel meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan