In 2022 meer subsidie op isoleren en warmtepomp

Publicatiedatum: 13 december 2021

De investeringssubsidie duurzame energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) wordt per 1 januari 2022 verhoogd. Het aanvraagsysteem van de ISDE met de verhoogde subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen en warmtepomp gaat open op 24 januari 2022 om 9:00 uur.

Subsidie warmtepompen

Het verhoogde bedrag dat je krijgt voor een geïnstalleerde warmtepomp per 2022 is afhankelijk van het energielabel en het thermisch vermogen van de warmtepomp. Vanaf 4 januari staan de nieuwe apparatenlijsten online met de nieuwe verhoogde bedragen op de website van het RVO. Woningeigenaren hebben recht op het hogere subsidiebedrag als de warmtepomp na 31 december 2021 is geïnstalleerd. Voor warmtepompen die voor 1 januari 2022 zijn geïnstalleerd gelden de lagere bedragen van 2021.

Subsidie isolatie

In onderstaande tabel zie je de verhoogde subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen. Het hogere subsidiebedrag bij de ISDE geldt voor isolatiemaatregelen die na 31 december 2021 zijn uitgevoerd of aangebracht. Voor isolatiemaatregelen en die voor 1 januari 2022 zijn uitgevoerd of aangebracht gelden de lagere bedragen van 2021. Vanaf 2022 is een combinatie van vloer- en bodemisolatie niet meer mogelijk. Het combineren is niet meer toegestaan om samen de minimale m2 te behalen.

Isolatiemaatregel Subsidiebedrag per m2
Gevelisolatie € 38
Spouwmuurisolatie € 8
Dakisolatie € 30
Zolder/vlieringvloer € 8
Vloerisolatie € 11
Bodemisolatie € 6
HR++-glas € 53
Kozijnpanelen/panelen in kozijn € 23
Isolerende deur € 53
Triple glas € 150
Kozijnpanelen / panelen in kozijn € 115
Isolerende deur € 150

Het is nog even onduidelijk of de subsidiebedragen voor zonneboilers ook verhoogd gaan worden.

Subsidie aanvragen?

Op 4 januari wordt de informatie op de subsidiepagina’s van de RVO over de ISDE aangepast met de nieuwe verhoogde subsidiebedragen. Op die datum treden de wijzigingen van de twee regelingen in werking. Het aanvraagsysteem van de ISDE met de verhoogde subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen en warmtepomp gaat open op 24 januari 2022 om 9:00 uur.

Lees hier de voorwaarden

Lees hier het nieuwsbericht van RVO

 

Bron: RVO

Vul je woondossier in

In jouw woondossier (HOOMdossier) staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.

Start met je woondossier