Huurders krijgen vanaf de zomer van 2023 inzicht in hun energielabel

Huurders krijgen een beter beeld van de isolatie en de installaties voor warmte en stroom in hun woning. Vanaf de zomer van 2023 kan elke huurder op Mijn.Overheid.nl het afschrift van het energielabel van zijn huurwoning opzoeken. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Energielabel Rijksoverheid

Op dit moment kan iedereen het energielabel van een woning opzoeken op deze website van de rijksoverheid. Waar dit label precies op is gebaseerd en hoe dit label tot stand is gekomen, kun je op deze website niet vinden.

Sinds 1 januari 2021 zit er een uitgebreid document bij nieuwe energielabels. Hierin staan precieze gegevens over de isolatie en de installaties (zoals de cv-ketel en zonnepanelen) van de woning. Maar deze gegevens staan nergens openbaar.

Energiegegevens over jouw huurwoning

Verhuurders moeten nieuwe huurders informeren over het energielabel (en het energieverbruik) van de huurwoning. En mensen die al een woning huren kunnen de gegevens waarop het energielabel gebaseerd is, opvragen bij de verhuurder. Maar in de praktijk blijkt dat verhuurders dit vaak niet doen. Daarom komen deze gegevens straks op Mijn.Overheid.nl. Huurders kunnen dan zelf het energielabel van hun eigen woning controleren en zijn niet meer van hun verhuurders afhankelijk.

Labels E, F en G moeten verdwijnen

Deze maatregel past in het plan dat verhuurders vanaf 2030 alleen nog woningen met energielabels A, B, C en D mogen verhuren. Circa 675.000 sociale huurwoningen en zo’n 325.000 private huurwoningen worden de komende jaren geïsoleerd. De lagere energielabels E, F en G worden daardoor langzaam maar zeker verleden tijd.

Wij houden je op de hoogte.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, financieringen en subsidies, activiteiten en nog veel meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan