Afsluiten van gas per 1 februari 2024 gratis

Er was een verwarrende regeling: iedereen die zijn gaskraan wilde afsluiten, moest daarvoor betalen. Tenzij deze meer dan een jaar niet meer gebruikt was. Vanaf 1 februari is dit gratis.

Vanaf 1 februari 2024 worden huishoudens vrijgesteld van kosten voor het verwijderen van hun gasaansluiting. Dit is een nieuwe regeling van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en netbeheerders. Deze regeling houdt in dat consumenten niets betalen als de netbeheerder de verwijdering zelf kan inplannen of combineren met andere werkzaamheden.

Echter, als huishoudens een specifieke datum voor verwijdering wensen, waarvoor de netbeheerder extra moet inzetten, dan zijn de kosten voor het huishouden.

Deze aanpassing vereenvoudigt de huidige, verwarrende situatie waarin huishoudens die van het gas af willen, vaak zelf de kosten moeten dragen. Dit geldt niet als de gasaansluiting langer dan een jaar ongebruikt is.

De ACM benadrukt het belang van het tijdig verwijderen van ongebruikte gasaansluitingen voor de veiligheid, vooral bij graafwerkzaamheden.