Gas besparen tijdens het koken? Zo doe je dat!

Vroeger werd er met minder energie gekookt. Bijvoorbeeld met een hooikist of een modernere variant: de hooimadam! Waarom zijn we ermee gestopt? Het is zuinig én erg handig!

Tegenwoordig laten we een pan vaak op het fornuis staan totdat de aardappels of de groenten gaar zijn. Maar dat kan een stuk zuiniger. En eigenlijk heel simpel: zodra het eten ‘aan de kook’ is, haal je het van het vuur en pak je het goed warm in. Zo gaart jouw eten net zo goed. Dit scheelt bijvoorbeeld bij het koken van aardappelen al zo’n 15 minuten gasverbruik!

Hoe werkt het?

Het principe van de hooikist is heel eenvoudig. Een hooikist is letterlijk een kist die gevuld wordt met hooi (of ander isolerend materiaal).  Dit hooi werkt als isolatiemateriaal voor de pan met eten die in de kist gezet wordt. Daardoor is de hooikist erg geschikt om mee te koken. Je kookt je eten kort op het fornuis en stopt de pan daarna in de hooikist. Jouw maaltijd gaart nu terwijl je geen energie meer gebruikt.

Het duurt wel wat langer om het eten te garen. Maar eenmaal in de hooikist, hoef je er niet meer naar om te kijken. Het scheelt behoorlijk in het gasverbruik. Je kunt dus heel goed jouw aardappelen en groenten ‘s morgens aan de kook brengen, in de hooikist stoppen en als je het ’s avonds nodig hebt, is het al gaar. Zo nodig warm je je eten nog even op het fornuis op.

De hooikist is met name geschikt voor het eten met een langere kooktijd, zoals aardappelen, peulvruchten, trekken van bouillon et cetera. Maar ook voor rijst is het erg handig!

Een hooikist maken: moeilijk?

Je hebt al gauw een hooikist gemaakt. Waar het om gaat is dat je de pan ergens neerzet waar deze zeer goed geïsoleerd is. Je kunt een kist, bak, of klein kastje gebruiken en dat opvullen met dekens of hooi. Hoe beter je jouw pan isoleert, hoe warmer hij blijft en des te sneller is je eten gaar.

Het gaat dus om de isolatie. Heb je geen hooi? Gebruik dan isolatiemateriaal als bubbeltjesplastic, houtafval, dons, dekens, oude kleren, et cetera.

Tegenwoordig kun je overigens ook moderne varianten van de hooikist kopen. Dat is de hooimadam. Het is een warmhoudzak voor de pan.

Als je op internet de termen hooikist of hooimadam intypt, krijg je legio voorbeelden van het maken en het gebruik van deze zuinige manier van koken.

Wij houden je op de hoogte.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, financieringen en subsidies, activiteiten en nog veel meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan