Eerste lichting gecertificeerde energiecoaches klaar om jou te helpen

In gesprek met energiecoach Henk van Iterson uit Meteren

Henk van Iterson behoort tot de eerste lichting energiecoaches van het Energieloket Rivierenland met een officieel certificaat van HOOM. De vrijwilliger uit Meteren, Gemeente West Betuwe is daarmee klaar om woningeigenaren in de regio op weg te helpen naar een duurzamere woning.

Een energiecoach is een opgeleide vrijwilliger die graag woningeigenaren helpt om energie te besparen en op de wekken. Het is gratis advies om je op weg te helpen. Hij kan je helpen met o.a.:

  • inzicht geven in de energiebespaarmogelijkheden in jouw huis
  • het invullen van je persoonlijk woningdossier.
  • gedragstips om energiezuiniger te wonen.

Waarom heb je de cursus tot energiecoach gevolgd?

“In het verleden lag mijn interesse vooral bij natuur en was/ ben ik lid van allerlei natuurverenigingen. Een aantal jaar geleden rolde ik daardoor in de wereld van lokale energiecoöperaties. Ik had aangegeven open te staan voor vrijwilligerswerk en zo kwam de functie van energiecoach ter sprake. Kortom: ik had de interesse en de tijd.”

Energiecoach in coronatijd?

“Door corona doen we even geen gesprekken meer bij mensen thuis en dat is jammer. We kunnen wel een gesprek aangaan via de telefoon of beeldbellen. Zo kunnen woningeigenaren toch bezig blijven met het verduurzamen van hun woning. Ik ben zelf net klaar met de opleiding dus de komende gesprekken zal ik eerst nog meelopen.”

Verduurzamen in de lockdown

“Er zijn voldoende dingen waar woningeigenaren al mee aan de slag kunnen! Denk aan het aanpassen van je gedrag door de thermostaat een graad lager te zetten of een extra trui aan te trekken. Maar je kunt ook alvast al je gloeilampen vervangen door ledlampen. En wat ook interessant is om een energiemeter (online) te kopen en inzicht te krijgen in hoeveel je elektrische apparaten, zoals je koelkast en computer, verbruiken.”

Energiecoachgesprek aanvragen?

Vul het formulier op www.EnergieloketRivierenland.nl/advies/energiecoach in en er wordt contact met je opgenomen. Er zal gekeken worden of je vraag direct beantwoord kan worden, je in contact gebracht wordt met een energiecoach of dat je vraag dermate groot of complex is dat je adviseert wordt om betaald advies aan te vragen. Hiervoor kunnen we je verwijzen naar regionale adviesbureaus waar het energieloket goede ervaringen mee heeft.

Vraag een keukentafelgesprek aan met een energiecoach

Wel interesse in energiebesparende maatregelen maar weet je niet waar je moet beginnen? Een energiecoach helpt je gratis en onafhankelijk bij het verkennen van de mogelijkheden van jouw huis.

Vraag een keukentafelgesprek aan!
Energiecoach