Informatie EnergieVitaal voor doorverwijzende organisaties

Steeds meer bewoners hebben moeite om de energierekening te kunnen betalen of kunnen deze zelfs helemaal niet meer betalen. In het project EnergieVitaal helpen we deze inwoners om de energierekening te verlagen.

EnergieVitaal logo

Voor wie is EnergieVitaal?

EnergieVitaal is bedoeld voor bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening.

Wat is EnergieVitaal?

Steeds meer bewoners hebben moeite om de energierekening te kunnen betalen of kunnen deze zelfs helemaal niet meer betalen. In het project EnergieVitaal helpen we deze inwoners om de energierekening te verlagen. Bewoners kunnen via EnergieVitaal een energiecoach aanvragen, die samen kijkt hoe de energierekening omlaag kan met kleine maatregelen. Ook kan de klusbus langskomen, die gratis besparende materialen in de woning aanbrengt. Zijn kleine maatregelen niet genoeg? Dan helpen we waar mogelijk ook met grote maatregelen.

Wat kunnen wij betekenen voor jouw cliënten?

Komt ter sprake dat een bewoner moeite heeft met het betalen van de energierekening? Dan kan er via EnergieVitaal een energiecoach langskomen. Deze energiecoach kijkt samen met de bewoner naar het energieverbruik en naar de maatregelen die kunnen worden genomen om dit verbruik te verlagen. Onze klusbus brengt besparende materialen aan bij de bewoner. Zowel het gesprek met de energiecoach als de materialen zijn gratis voor de bewoner.

EnergieVitaal start vanaf deze zomer ook met grotere maatregelen (zoals witgoed, waterzijdig inregelen en extra isolatie),voor mensen die energietoeslag ontvangen en/of het extra hard nodig hebben. Deze brief is persoonlijk en niet overdraagbaar. Ken jij mensen die ook dringende hulp nodig hebben?  Vanaf eind augustus meer informatie hier over hoe jij mensen kunt aanmelden.

Hoe kun je naar ons doorverwijzen?

Je kunt aan de bewoner vragen of de bewoner hulp wil bij het verlagen van de energierekening. Als de bewoner dat wil, kun je op twee manieren doorverwijzen:

  1. Warm doorverwijzen. Als de bewoner het goed vindt, nemen wij rechtstreeks contact op voor het maken van een afspraak.
    1. Vraag of je de gegevens mag doorgeven aan het energieloket
    2. Ga naar https://energieloketrivierenland.nl/ev-org/ en vul de gegevens in (Naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en geef aan of het om een koop- of huurwoning gaat).
    3. Wil de bewoner graag dat er een derde persoon bij aanwezig is (bijvoorbeeld familie of een begeleider), geef dit dan aan bij de opmerkingen.
  1. Koud doorverwijzen: de bewoner neemt zelf contact met ons op..

De bewoner kan zich aanmelden via www.energieloketrivierenland.nl/energievitaal of via het telefoonnummer 0345 202 707. Er wordt dan een afspraak met de bewoner gemaakt voor de energiecoach.

Wat niet?

Onze energiecoaches helpen met het verlagen van de energierekening. Dit doen we met het adviseren en aanbrengen van kleine maatregelen die al zorgen voor een lagere energierekening.  Voor financiële schulden (door de energierekening) kan de bewoner terecht bij de schuldhulpverlening van de gemeente. In Tiel is ook Schuldhulpmaatje actief.

Heeft de bewoner een koopwoning is er vooral interesse in grote maatregelen om de woning te verduurzamen? Dan kan de bewoner buiten EnergieVitaal een energiecoach aanvragen via https://energieloketrivierenland.nl/huisbezoek (EnergieVitaal is namelijk gericht op kleine maatregelen om de energierekening te verlagen)

Over EnergieVitaal, door wie?

EnergieVitaal wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente. De energiecoaches komen van Energieloket Rivierenland. Daarnaast werken verschillende organisaties samen om bewoners te vinden en goed te kunnen helpen. Denk hierbij aan het sociaal domein van de gemeente, woningbouwcorporaties, welzijnswerk, gebedshuizen, de voedselbank en de lokale sportclub.

In welke gemeenten is EnergieVitaal actief?

Onderstaand overzicht wordt met regelmaat bijgewerkt, de meest recente versie vind je op www.energieloketrivierenland.nl/doorverwijzen-energievitaal

Gemeente Actief met EnergieVitaal Wat te doen?
Tiel Actief De bewoner kan aangemeld worden voor EnergieVitaal. We nemen contact op met de bewoner om een energiecoach in te plannen.
West Betuwe Actief De bewoner kan aangemeld worden voor EnergieVitaal. We nemen contact op met de bewoner om een energiecoach in te plannen.
West Maas en Waal Actief De bewoner kan aangemeld worden voor EnergieVitaal. We nemen contact op met de bewoner om een energiecoach in te plannen.
Zaltbommel Actief De bewoner kan aangemeld worden voor EnergieVitaal. We nemen contact op met de bewoner om een energiecoach in te plannen.
Maasdriel Actief De bewoner kan aangemeld worden voor EnergieVitaal. We nemen contact op met de bewoner om een energiecoach in te plannen.
Buren Actief vanaf september 2023. De bewoner kan alvast aangemeld worden. We starten in Buren vanaf september 2023.
Neder-Betuwe Geen activiteiten voor EnergieVitaal Bewoners met een koopwoning kunnen een energiecoach aanvragen via Energieloket Rivierenland
Culemborg Geen activiteiten voor EnergieVitaal Via Vrijstad Energie kunnen woningeigenaren een energiecoach aanvragen

Energiecoaches & klussers gezocht!

We willen werken met mensen die dicht bij de bewoners staan. Daarom zoeken we energiecoaches en klussers uit de wijk. Kom je iemand tegen die graag wil helpen en op zoek is naar een leuke (bij)baan, laat het ons weten. Alle vacatures vind je hier.

Vragen?

Neem dan contact op met sociaal projectmanager Loes van Genderen via [email protected] of 06-83828858.