BLOG: Zonnepanelen. Zou dat wat voor ons zijn?

Publicatiedatum: 5 maart 2024

Zonnepanelen. Het is groen en hip! Heb jij een eigen woning en ben je benieuwd of zonnepanelen ook wat voor jou zijn? 

Wat is een zonnepaneel

Zonnepanelen maken elektriciteit op je dak. Gratis, door de zon. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig, die maakt er namelijk wisselstroom van. De panelen hebben niet per se direct zonlicht nodig, dus ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Wat kost een zonnepaneel?

Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief installatie ongeveer €5.000,- (prijspeil eind 2023). Er is geen landelijke subsidie op zonnepanelen maar om ze te stimuleren betaal je 0% BTW en mag je gebruik maken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je de energie die je teveel opwekt mag terugleveren aan het net en mag aftrekken van je jaarlijkse verbruik.

Hoeveel winst maak ik met zonnepanelen?

De winst die je maakt met zonnepanelen is de besparing op je energierekening en is te vergelijken met een spaarrente van 5,5 tot 6% (afhankelijk van de ligging van je zonnepanelen), dat is vast een stuk meer dan bij je eigen bank!

Wat is de terugverdientijd?

Als je de opbrengsten en kosten naast elkaar legt, kun je berekenen na hoeveel jaar je de kosten eruit hebt gehaald. Je terugverdientijd is afhankelijk van diverse factoren zoals verbruik, aanschafprijs en opbrengsten (ligging) maar over het algemeen geldt dat als je nu (anno 2024) zonnepanelen aanschaft, de terugverdientijd van 10 zonnepanelen ongeveer 6 jaar is. Kortom, een duurzame én slimme investering.
Sinds 2024 rekenen diverse energieleveranciers een terugleverheffing waardoor de terugverdientijd iets langer kan zijn.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je precies weten wat je op jouw dak kunt leggen en hoeveel dat kost en opbrengt? Met de zonnepanelen check kun je binnen 2 minuten gratis en online zien of jouw specifieke woning geschikt is voor het installeren van zonnepanelen. Dit wordt dakpotentie genoemd. Vul je adres in en zie precies hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, wat de kosten zijn en hoeveel het je gaat opleveren.

Door wie moet ik het laten installeren?

Er zitten grote verschillen in de prijzen van zonnepanelen, omvormers en installaties. Zou je graag onafhankelijke hulp willen zodat je weet voor welke offerte je moet gaan? Mail of bel ons gerust.

Ik wil meer weten over zonnepanelen

Is je interesse gewekt, maar twijfel je nog of heb je nog vragen? Neem dan contact op met het energieloket.

Neem contact op met het energieloket in jouw gemeente

Handig stappenplan voor zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Wij hebben een handig stappenplan gemaakt met daarin alles wat je moet weten over de aanschaf van zonnepanelen.

Naar het stappenplan
terugleveren zonnepanelen